Савезници напуштају САД у Сирији

09-11-2015 10:12:06 | | / vostok.rs |


Док се Америка спрема да активира ваздушну акцију против терориста Исламске државе, савезници Вашингтона на Блиском истоку полако остају један на један са Исламском државом, пише Њујорк тајмс.

На почетку операције у Сирији Бела кућа је назвала заједничке налете авијације арапских земаља и САД знаком „солидарности у борби против ИД“. Међутим, чим је Америка „дошла до критичне фазе рата у Сирији“, доневши одлуку да у помоћ побуњеницима пошаље специјалце и у Турску неколико авиона, извођењем ваздушних напада на ИД бави се искључиво Вашингтон. Арапски партнери су „тихо оставили САД да воде главне борбене акције у ваздуху у Сирији“, док се сами „баве другим стварима“, наводи се у чланку.

Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати послали су највећи део својих војно-ваздушних снага за гушење побуне Хута у Јемену. Јордан је, након што су милитанти погубили њиховог пилота, одлучио да покаже солидарност са Саудијском Арабијом и да се преоријентише на Јемен. Авиони Бахреина су последњи пут гађали циљеве у Сирији још у фебруару, док Катар и даље наставља са налетима, мада је његов допринос веома скроман. Ипак, савезници САД и даље дозвољавају Вашингтону да користи њихове базе, подсећа лист.

Учешће западних савезника САД у Сирији, као што су Француска и Аустралија, такође је ограничено. Нови премијер Канаде Џастин Трудо је чак обећао бирачима да ће повући канадску авијацију из Сирије и прекинути борбену мисију, наводи се у чланку.

Арапски и западни партнери САД су извели само 5 процената од 2.700 хиљада удара по позицијама ИД у Сирији, а у Ираку — 30 одсто од 5.100, наводи лист.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут