Унеско о пријему Косова, Србија тражи одлагање

09-11-2015 10:39:35 | | / vostok.rs |


Генерална конференција Унеска ће данас у Паризу расправљати и одлучивати о захтеву Косова за пријем у ту организацију, а Србија ће, како је најављено, учинити све да та тачка дневног реда буде одложена и да се о томе преговара у Бриселу.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је за Танјуг да су изгледи да се Генерална конференција позитивно изјасни о том захтеву објективно крајње неизвесни.

С обзиром на систем гласања у Унеску, где су за пријем државе-нечланице УН потребне две трећина гласова оних који су приступили изјашњавању, при чему се гласови уздржаних приликом утврђивања резултата не узимају у обзир, могућа су оба исхода, јер ће вероватно разлика између гласова „за“ и „против“ бити веома тесна, истакао је амбасадор Танасковић.

„Да би се избегла оваква непожељна политичка подела у специјализованој агенцији УН за образовање, науку и културу, Србија ће предложити одлагање расправе о овој контроверзној тачки дневног реда, бар до наредног заседања Генералне конференције 2017. године“, навео је Танасковић.

За доношење одлуке о одлагању, напомиње, потребна је проста већина гласова, уз исте пропозиције поступка и утврђивања резултата изјашњавања. „Све је, дакле, отворено“, закључио је Танасковић.

Саветник председника Србије Иван Мркић изјавио је у петак да ће делегација Србије предложити да се та тачка одложи, јер је то, како је рекао, најразумнији став за читав регион.

„Наш чврст став је да се о таквим стварима преговара у Бриселу, где им је и место“, рекао је Мркић истакавши да су сви свесни тешкоћа и искушења због покушаја Приштине да „своје једностране и илегалне акте некако легализују на мала врата“.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић упозорио је у среду у Паризу да се не сме дозволити да Унеско буде политизован или злоупотребљен и апеловао на одлагање дебате о чланству Косова у тој организацији како би се дала шанса дијалогу.

Ако до гласања и дође, Дачић је позвао све земље да гласају против, јер ће у супротном прекршити међународно право.

„Одложимо дебату по овом питању у Унеску и дајмо шансу дијалогу јер то је једини начин да се и о овом питању постигне обострано прихватљиво решење и тиме избегну даље поделе, политизација и конфронтација унутар Унеска.

Овакав приступ је и у духу принципа на којима је утемељена ова организација и, уверени смо, у најбољем је интересу регионалне стабилности и сарадње“, рекао је Дачић.

Како је истакао, међународно право је универзално и важи за све.

У обраћању на генералној дебати 38. заседања Генералне конференције Унеска, Дачић је подсетио да Унеско не доноси политичке одлуке о државности, а да је по основу резолуције СБ УН 1244, Косово и Метохија територија Републике Србије под привременом управом УН, на којој и данас делује Мисија УН — УНМИК, што значи да Косово није држава.

Да је исход сутрашње расправе у Генералној конференцији Унеска сасвим неизвестан потврђује и писање приштинског Телеграфа који преноси да косовска делегација сматра да се тренутно не може предвидети да ли ће успети да обезбеди две трећине гласова за чланство у ту специјализовану агенцију УН.