ТУЖИЛАЦ ИЗ СТАВРОПОЉА ОПТУЖИО ЈЕСЕЊИНА И НАБОКОВА ЗА „ЕРОТИКУ,МИСТИКУ,УЖАСЕ И ХУЛИГАНСКЕ СТИХОВЕ“

27-11-2013 11:09:18 | | / mojenovosti.com |

Старији помоћник тужиоца Ставропољске области, Курбагани Шарипов „прославио „ се ових дана пошто је 20. новмебра при претресу и провери полица у школским библиотекама руског града Ставропоља пронашао књиге које“ не одговрају задацима образовног процеса“ и наредио да се исте софорт избаце и књижнице како не би „ квариле ђаке и ученике“.

Међу ауторима књига у којима је тужлац Шарипов пронашао „еротику, мистику, ужасе и хулиганске стихове“ су и дела светски позантих писаца Сергеја Јесењина и Владимира Набокова!

По мишљењу старијег помоћника обласног државног тужипца, те књиге су се нашле на полицима школских библиотека захваљујући спонзорима који су их школама поклонили.

Старији помоћник обласног тужиоца, већ помениути Курбангали Шарипов, је са забринутошћу констатовао:

„Код нас сада деца узраста од 9-12 година, ако погледамо чињеницама у очи, врше и провалне крађе.Шта мислите, како су почели ?“ Он је додао да према мишљењу тужилаштва штетне књиге треба избацити са полица библитека и закључати их у посебним орманима у канцеларији директора како би их могли користити само запослени у школи.

У руској јавности су уследила оштра реаговања на ову скандалозну одлуку старијег мпомоћника тужиоца.

Владимир Владимиров, вршилац дужности губернатора је изјавио за руске медије:“Није ми јасно како Јесењин и Набоков могу имати аморалан утицај на децу. Тако нешто у мојој галви се не може „настанити“.

Члан Савета Федеарције Сергеј Волков је је овако реаговао :
„Просто не могу да нађем одговрјуће речи којим бих прокоментарисао овај скандал.Кад судија не дозвољва дс се оптужемом који је пао у несвет укаже хитна помоћи, тоје гестапо;кад почињу да из билиотека избацује књиге бринући се за чистоту душа младих, за мене се то римује, то јесте, то је јдно те исто.У врло лошој песми се римује. ..Осим тога, избацвивање књига из библиотека је и велика глупост.“

Реакције су уследиле и са виших места у државној хијерархији, па је указом главог државнг тужиоца од 25. новембра Шарипов разрешен дужности старијег помоћника тужиоца у Ставропољу и избачен у тужилачке службе.

Као додатни мотиви за овако строгу одлуку су иступања Курбангали Шарипова у медијима, чиме су, како се каже у сопштењу главног тужиоца, нарушено обавезно упутство „ О односу органа тужиштва са средствима масовних комуникација „ и“ О организацији тужилачког надзора над применом закона која се тиче оставривања права и слободса човека и грађанина ".