У ПЕТЕРБУРГУ ОТВОРЕН МУЗЕЈ ФАБЕРЖЕ

28-11-2013 09:21:06 | | / mojenovosti.com |

У рестаурираном Шуваловксом дворцу на обали Фонтанке, бившем Дому пријатељства,у

Санкт Петрербургу, је ових дана отворен Музеј Фобарже.
Међутим, иако је на свечаном отварању био и премијер Руске Федерације (РФ) Дмитриј Медведев, музеј још није отоврен за слободну посету, али ће то бити услоро, јављају руски медији и портали.

Музеј Фобарже о коме се тако много говорило, према сведочењу руских новинара који су га обишли, у потпуности је спреман да прими публику, тим пре што је његово отварање било планирано још у мају .

У Шуваловском дворцу за Музеј Фаберже је рестаурирано укупно 11 изложбених дворана од којих су 2 на првом, а 9 на другом спрату, а ту су и пространа гардероба, светслони парк, тоалети, просторије за депое...

Не могу сви да се примакну Фабержеовим даргоценостима

Али ипак није свима дозвољено да се примакну ближе к драгоценим Фабержеовим прозоводима, од којих је најскупоценија збирка ускршњих јаја у власништву руског бизнисмена Виктора Викселберга која представља главни музејски експонат.

Сада у музеј пуштају само групе лица која уживају непоколебљиво поверење Гтрадског савета за друштвену заштиту.Пуштају се само поједници, а посетиоци, свтески гости, још не могу да уђу.

Према сазанањима добро обавештених руских медија као што је Коммерсанть,још једно, сада светско, отварање Музеја Фаберже, планирано је за 12. децембар.

Карл Густавович Фаберже ( 1846-1921 ) ,који је унро у Лозани 1921. г.важи ја јувелирног Алекснадра Сергејевича Пушкина. Другим речима, Фаберже је најдрагоценије и највредније сунце руске најскупоценије декоративно-примењене уметности и његова лична улога у њој је веома висока.

Фаберже и часовничар Абрахам- Луј Бреге бики су не само јувелири, него и талентовани бизнисмени који су успели под својим именом да окупе велике руске занатлије.Фирма Фаберже са својим филијаљалама у Санкт-Петербургу, Москви, Одеси, Кијеву, Лондну,појвљивала се са својом разноврсном продукцијом од јувелирних украса чија је продавница била под контролом самог Фабрежеа на Великој морској улици, а од којих се до наших дана сачувани само сеф-лифт, часовници, предмети интеријера, предмети за писаћи сто, посуђе.

Фаберже је располагао стварима највишег музејског квалиетта, али и производима чистог кичераја.

Најважнији, па и најсудбоноснији производи Фабержеа који су му доноли светску славу, била су ускршња јаја,која су од кад су постала царска марка од 1880-их година, рађена само за породицу Романових.

Све сами јувелирни драгуљи

У музејској поставци на Фонтанки је чак 4.000 експоната, од којихје су девет највреднијих експоната царска јаја изложена у Плаовом салону окренутом прозорима према Фонтанки.

Харизматска Фабержеова јаја по артистичким законима урађени на монетарним основама добили су највећу и најрепрезентативнију дворану Шуваловског дворца.

Ту је и трепераво, скоро прозрачно, ваздушно јаје, са птичицом, названо „Дрво ловорово „ ( 1911), које се састоји од 325 танких листића изрезаних из нефрита, златна нога, кадица од порцелана, брилиајнта и драгог камена.

А поред њега је сениментално, нежно, дамско јаје урађено у француском духу, „Ђурђице „(1898),са тананом заштититом, емајлом, златом,округлим белим бисерима.Ту је и „Коронационо „ јаје ( 1897) с минијатурном царском кочијом НиколајаII:фантастична драгацена мини играчка, јувелирни драгуљ.

У Плавом салону је изложено и загонетно јаје „Ренесанса“( 1894), минијатурни дарговени саркофаг рад Михаила Перихина, најбољег јувелира Карла Фабержеа са очекиваним изненађењем-исецканим кристалним јајем“Васксрење“.

Јаје из 1911. названо „Петнаестогидишњица царевања „урађено је у ампирном духу са вишеслојним емајлом, а изложено је и јаје названо „Орден светог Георгија“ (1916.) са георгиевском лентом које делује магичном снагом своје узвишене свечаности и великог државног достојанства.

Музеј Фабержеа - турстичка атракција високог ранга

Музеј Фаберже на Фонтанки је блистава стопроцентна туристичка атракција, једнодушни су оцени руски медији и портали.То је најузвишенија кота у програмима путника које желе да у пуној мери уживају у знаменитостима бивше престоноце бивше царске Русије. И то тим више што су драгуљи Фарбежеа окружени сјајним делима декоратвно-примењене уметности као што је сребрно посуђе Хљебњикова,те делима Овчиникова, Бољина и Рикерта,платнима Маковског, иконама ( међу којима и онима са Фабержеовим ризама ), порцеланом Имперторског завода, часовницима, драгоценостима Фабрежеа, легендарбимн стоним саморезаним фигурама, међу којима је главна „Мужик који игра „ из 1910...