Трагајући за коренима, помажу отаџбини

11-11-2015 10:18:59 | | / vostok.rs |

Србију у свету, поред дипломата, представљају и почасни конзули, у 52 државе њих је 71. Најактивнији страни држављани нашег порекла Међу њима су лекари, бизнисмени, архитекте...


После посете Србији укључио сам представнике Међународне православне хуманитарне организације из Америке у акцију заштите србских светиња на Космету. Пре тога смо посетили Пећку патријаршију и поглавара СПЦ патријарха Иринеја и упознали се детаљније са страдањима српке баштине у јужној покрајини. То страдање мора да се заустави. Овако говори за "Новости" Алекс Мачески, почасни конзул Србије из Кливленда, један од 71 конзула који данас поносно представља Србију у 52 државе широм планете.

Од када је пре десетак година постао почасни конзул, Мачески је успоставио сарадњу државе Охајо и Србије, али је допринео и изградњи Српске баште у Кливленду, у којој се спрема отварања споменика Милеви Марић Ајштајн.

- То су угледни људи који уживају велико поверење наше државе, а у земљама у којима живе уживају поштовање и њихова реч се далеко чује. Они су спремни да се ставе у службу Србије и да дају свој допринос зближавању земље у којој живе са отаџбином - каже Вукман Кривокућа, из Министарства спољних послова, које именује почасне конзуле.

Србију данас као почасни конзули представљају и др Едисон Фреитас де Сикуеира у Бразилу, др Хосе Луис Сака Мелендез у Салвадору, Абрахам Неман у Израелу, угледни бизнисмен Наохиде Јејама у Јапану, хуманитарац Симеон Оцомокос из грчког Волоса, који је био велики донатор у време поплава у Србији... Највише их је у Бразилу и Америци, по четири, док по три "специјална" изасланика имамо у Италији, Аргентини и у Грчкој.

- МЕЂУ конзулима најактивнији су страни држављани србског порекла, који у потрази за својим коренима помажу србском народу и држави Србији, јер је доживљавају као своју отаџбину. Да поменем, на пример, архитекту Предрага Владиковића из Ванкувера, професорку Љиљану Миловић Лиму из Аргентине и Дамира Солара из Чилеа, који годинама негују одличне везе са Србијом и представљају је у својим земљама - каже Кривокућа.


Грегори Русовић, конзул из Луизијане

Почани конзул Предраг Владиковић редовно учествује у организовању многобројних србских манифестација у Канади, добитник је Ордена Светог Саве и награде "Слободан Јовановић" Министарства за дијаспору Србије.

- Мој посао је да представљам Србију у дипломатском кору, заступам је испред покрајинске владе Британске Колумбије, чије је седиште у Ванкуверу, пружам помоћ нашим људима када им је потребна. Видевши како припадници других народа који живе у Канади имају своја места окупљања која одишу њиховим етничком специфичношћу, помислио сам да би и овдашњи Срби требало да имају нешто слично. Уз помоћ српске заједнице и кредита банака, изградили смо два објекта у моравском стилу из 13. века - каже Владиковић.


Премијер Србије Александар Вучић уручио је у јулу ове године у Београду нашу тробојку конзулу Предрагу Владиковићу из Ванкувера
Његов колега Грегори Русовић је једна од најугледнијих личности у америчкој држави Луизијани. Потомак је три генерације Русовића из Котора. Завршио је Тулане универзитет и од оца Василија Русовића наследио породичну фирму "Прекоокеанска пловидба". Био је директор Луке Њу Орлеанс. Председавајући је Грађанског комитета полиције и грађана за борбу против криминала и председавајући Комитета за правни систем и судове.

Дамир Солар, конзул из Чилеа, са породицом

- У лето 2013. године у Њу Орлеансу сам организовао конференцију "Инвестирање у Србију", а сада планирам да доведем групу инвеститора у Београд да на лицу места осете све повољности за улагање свог капитала - открива нам део својих планова овај почасни конзул, кога је председник Томислав Николић одликовао Златном медаљом за изузетне заслуге у представљању Републике Србије у САД.

Инвестирање у Србију и хуманитарна помоћ су данас главна преокупација активности већине почасних конзула Србије у свету. То је речено и на Првој конференцији почасних конзула која је у јуну одржана у Београду, када је премијер Александар Вучић овим дипломатама уручио нове, тек извезене заставе Републике Србије.

ЛИМА ИЗ БУЕНОС АЈРЕСА

КОНЗУЛ Љиљана Миловић Лима из Аргентине је власник компаније "Интернационал трејд". Активна је као председник Фондације "Аја Софија", председник Друштва "Никола Тесла" у Буенос Ајресу и потпредседник Фондације "Консехо пара ел Пројекто Аргентино". Била је делегат Скупштине дијаспоре Србије за Јужну Америку од 2010. до 2014. године.

Алекс Мачески, у Србској башти у Кливленду

СРПСКА КРВ И ДУША

Почасни конзули србског порекла су Вићенте Герардо Божовић, Марта Кристина Капитанић и Лиљана Миловић у Аргентини, Зана Петковић Куљача де Родригез у Боливији, Момчило Момбо Радуновић у Габону, Душан Драшковић у Еквадору.

На овој листи су и Петар (Предраг) Владиковић у Канади, Станко Трифуновић у Костарики, Пол Поповић у Мексику, Хорхе Силвио Милош Гиуцић у Парагвају, Стевен Х. Катић, Грегори Русовић и Алекс Мачаски у САД.

Утицајни су и Иван Којић на Исланду, Јован Латинчић у Уганди и Дамир Солар у Чилеу.

Марко Лопушина,