Србија постаје члан Извршног савета Унеска

12-11-2015 09:26:03 | | / vostok.rs |


Извесно је да ће Србија у наредне четири године бити чланица Извршног савета Унеска, а одлука о томе биће донета на Генералној конференцији те специјализоване агенције Уједињених нација, рекао је амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Он каже да је отворено само питање броја гласова које ће Србија добити.

„Извршни савет је заправо ’влада‘ ове организације, тако да ће, за разлику од претходног периода, Србија у периоду између двеју Генералних конференција активно учествовати у одлучивању у свим доменима деловања Унеска“, изјавио је Танасковић Танјугу.

Он је подсетио на то да је Извршни савет недавно препоручио да се захтев Косова за пријем у Унеско, на предлог Албаније и групе земаља, стави на дневни ред Генералне конференције, на шта Србија није могла непосредно да утиче.

Гласање за Извршни савет и петнаестак других радних тела Унеска, прецизирао је Танасковић, биће обављено данас, тако што ће представници делегација земаља–чланица у гласачке кутије спустити формуларе са заокруженим именима држава за које су се определиле.

Резултати гласања, додао је амбасадор Србије, биће познати и саопштени за неколико дана, пре краја заседања Генералне конференције.

„Земље–чланице Унеска подељене су на основу географске припадности по тзв. електоралним групама. Свакој електоралној групи припада одређени број места у Извршном савету, који укупно броји 58 чланова“, прецизирао је Танасковић.

На Генералној конференцији Унеска, која се одржава сваке друге године, замењује се половина држава–чланица Извршног савета, односно бира се 29 нових чланица, рекао је Танасковић. Он је додао да је Србија у другој електоралној групи, у којој Извршни савет напуштају четири државе.

„Договором унутар изборне групе постигнуто је да број кандидата за пријем буде једнак броју места која се упражњавају, тако да су се, поред Србије, кандидовале и Руска Федерација, која обнавља мандат, Литванија и Словенија“, рекао је Танасковић.