Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Вечеринка

Вечеринка

30-11-2013 07:14:57 | | Патент Инвест/ mojenovosti.com |

Синоћ сам био на једној “дипломатској вечери”. Поред моје супруге и мене, присутни су били бугарски (са супругом, иначе домаћин), словеначки и хрватски (са супругом) велепосланици.

Пита ме његова екселенција др.Франц Бут (тако се зове слов. амбаша!), шта ја мислим шта Србија треба да ради да би јој било боље и зашто Срби “воле” Русију, а не Европску Унију, која је “највећи трговински партнер Србије, као и највећи инвеститор и донатор на тлу исте”?!? Каже да ми Срби, имамо потпуно “погрешну представу” о томе, ко су нам “стварни пријатељи” итд. итс...
Па, велим, предпостављам да је то зато што Срби веома воле и познају античку књижевност и историју, па се држе оне фамозне реченице из Вергилијеве Енеиде: "Timeo Danaos et dona ferentes... (Чувај се Данајаца и кад ти дарове доносе..).”!
Иначе, за словеначког амбасадора у Београду, највећа предност чланства у ЕУ огледа се у чињеници да “ако то желите, можете сести у свој ауто и без икаквих проблема (царинских и полицијских формалности) одвести се, рецимо, до Амстердама”!
Предпостављам да словеначки радник без посла, отац двоје деце, једва чека да ујутру седне у свој ауто (ако га има?) и оде на ручак у Амстердам, можда у један од оних фамозних кафеа где је конзумирање дроге легална и пожељна ствар!?
Хрват је све време ћутао и смешкао се (воли да прича вицеве о “Муји и Хаси”!), а блгарче будно све то пратио, не би ли сутра поднео извештај “тамо где треба”!
Морам признати да је за мене била и остала “тајна”, зашто је Јевропи толико стало да је “возљубимо”, ако је истина, као што сви знамо, да је Србијица мала, растурена, сиромашна, демографски девастирана, не одлучује ни о чему и не може се супроставити икоме!?
Можда Словенец жели да нас саветује по американски:”Ако вас силују, а ви томе не можете да се супроставите, трудите се да ако икако можете, уживате у насилном чину”!??