Иванцов: Извештај у СБ УН на штету Републике Српске

12-11-2015 01:58:54 | | / vostok.rs |


Русија сматра да ОХР треба затворити, а сва овлаштења предати грађанима БиХ.

Москва се противи изменама Дејтонског споразума и оцењује да је функција високог представника одавно застарела и да после толико година грађанима треба омогућити да сами одлучују о својој судбини.

Помоћник министра вањских послова Русије Алексеј Мешков сматра да Дејтонски мировни споразум функционише и да га не треба мењати, већ креативно примењивати.

Он указује да после толико година треба омогућити држављанима БиХ да сами одлучују о својој судбини.

Оно што је застарело - то је структура високог представника, оцењује Мешков.

Иванцов: Не мосу се игнорисати ставови србских званичника

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је да ставови изабраних србских званичника о правосуђу БиХ не могу бити игнорисани, јер би то био недемократски чин, већ уместо тога треба уклонити корене проблема у правосуђу, а санкције нису прави начин да се то и постигне.

Иванцов је оценио да би санкције само довеле до повећања тензија у БиХ и да би уместо њих требало покренути дијалог и извршити детаљну анализу проблема у правосуђу.

Руски амбасадор је истакао да, упркос различитим ставовима о бројним питањима, Русија и САД желе мир, стабилност и развој у целом региону, те да је једно од питања око којег нису сагласни референдум у Републици Србској.

"Повод за референдум је чињеница да је значајан дио становништва у Републици Србској незадовољан како се правда спроводи на нивоу БиХ. И сама међународна заједница признаје да је правосуђе БиХ не само неефикасно, него и пристрасно у великом броју случајева. То се покушало решити кроз структурални дијалог под водством ЕУ, али нажалост, тај дијалог није довео до очекиваних резултата", рекао је Иванцов.

Он је поновио да је извештај високог представника Савјету безбедности на штету Републике Српске, као и да санкције нису рјешење, већ дијалог.