Москва одлучно против новог Дејтона

13-11-2015 08:15:12 | | / vostok.rs |

Наредне седмице Република Србска, Федерације БиХ, као и државна заједница БиХ обележавају 20. годишњицу Дејтонског мировног споразума. Уочи јубилеја историјског догађаја, неки центри моћи из Вашингтона и са Запада настоје да ревидирају Дејтонски споразум и централизују државну заједницу БиХ. У том случају, и опстанак Републике Српске био би упитан.


Појединци из САД иду и корак даље - па Дејтон називају луђачком кошуљом у коју је обучена БиХ. Партнери из међународне заједнице који Републици Србској помажу да одоли притисцима Вашинготна и Лондона су, пре свих, Русија, из које и данас стижу јасне поруке. Након што је руско "не" резолуцији о Сребреници у Савету безбедности помрсило рачуне Вашингтону и Лондону, из Москве је поручено да су западни ставови неприхватљиви и када су у питању измене Дејтонског споразума.

Да Дејтонски споразум не треба мењати, већ креативно примењивати, став је званичне Москве. "Дејтон је жив" је и порука помоћника министра спољних послова Русије Алексеја Мешкова. Русија сматра да ОХР треба затворити, а сва овлашћења предати грађанима. О годишњици Дејтона став је изнио и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

- Годишњица је повод да погледамо на напредак који смо постигли и видимо каква је шанса за будућност. Ми верујемо да се у задњих 20 година Дејтон показао као чврста основа, не само за завршетак рата, него и за одржавање мира и помирење. Дејтон треба користити тако да се да подршка независном развоју и договарању унутар БиХ, без мешања и вођства са стране. Одлуке треба доносити на бази договора унутар земље - истакао је Иванцов.

Удовица Ричарда Холбрука, креатора Дејтонског споразума, открива да Холбрук није планирао да Дејтон буде трајно решење, нити луђачка кошуља, већ оквир да се заустави рат. Због тога позива, како каже, "Босанце", да не оклевају у тражењу промена.

Најављује могућност повратка и Хилари Клинтон у Белу кућу што би, каже, била добра вест за Босну. То би, оцењује, отворило пут Дејтону два. Она сматра, да САД треба да буду једна од од две стране које би сазвале нови Дејтон, а то би како каже, "по Холбруковом калупу" могао да реализује Бил Клинтон.

За Републику Српску, то су само илузије. Ако до тога дође, све ће поново бити на почетку, сматра експерт правних наука Витомир Поповић. Поново би имали Репулику Српску, Херцег Босну и Републику БиХ.

- Није то баш тако кад се неком прохтије, па без обзира одакле долазио. Била то госпођа Клинтон или неко други и да ће се на такав начин мењати међународни уговор. Видите да је у потпуности дошло до промене односа у свету. Русија је сада много јача земља - каже Поповић.

Ни Европа више није што је некад била. Уместо "Европе без граница" - подижу се бодљикаве жице. Јачају националне државе. Ако се не реформише, прети јој распад, оцењује предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Сама Европа није више обећано мјесто, као што смо мислили пре неколико година. Оно што ми морамо да радимо јесте да водимо рачуна о властитим интересима. Значи, Република Србска има само један циљ, а то је да ојача своју снагу и свест о себи и својој самосталности - рекао је председник Српске.

Да би одољела притисцима неких центара моћи из Вашингтона, који по традицији делују против опстанка Републике Српске, неопходно је јединство највећих политичких странака у Србској – став је Мише Ђурковића с Института за европске студије у Београду. Оцењује да су претње затвором и оптужбе за издају неприхватљив начин политичке борбе.