Кери: Преурањено говорити о споразуму о Сирији

13-11-2015 04:27:20 | | / vostok.rs |


Државни секретар САД Џон Кери оценио је да је преурањено говорити о споразуму о решавању кризе у Сирији.

„Не, данас не могу да кажем да смо на прагу свеобухватног споразума. Остало је још много тога да се уради“, рекао је Кери.

Према његовим речима, САД пре свега настављају да раде с Русијом и Ираном, инсистирајући на томе да будућност Сирије не виде уз актуелни режим председника Башара eл Асада. Он је, међутим, додао да САД признају да будућа улога Асада у Сирији још није утврђена.

„У овом моменту морам да признам да за сада с Русијом и Ираном разматрамо питање будућности Асада и његове улоге – она није утврђена, ми то признајемо. Али сматрамо да ћемо кроз природни процес, када Сиријци буду решавали будућност Сирије, с нашим партнерима пронаћи пут напретка“, рекао је Кери.

Он је нагласио да САД настављају да инсистирају на одласку Асада с власти. „Сматрамо да ни мир, ни пораз ИД нису могући без одласка Асада“, навео је државни секретар.

Кери је, међутим, оценио да је самит у Бечу одржан крајем октобра показао да је основа за деловање која је том приликом усаглашена „много шира него што су многи могли да претпоставе“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут