Туск: Тешко до споразума с Британијом о реформи ЕУ

13-11-2015 04:38:59 | | / vostok.rs |


Европској унији биће веома тешко да се споразуме с Великом Британијом у вези са спровођењем реформи, и нема гаранција да ће то бити учињено у децембру, изјавио је председник Савета Европе Доналд Туск.

„Наравно, то је сложено питање. Због тога је ово писмо мени било тако интересантно. Али морам да кажем да ће бити веома тешко постићи споразум и нема гаранција да ћемо то успети да учинимо у децембру“, рекао је Туск.

Према његовим речима, Савет Европе и Европска комисија ће учинити све што је могуће како би се договорили с Британцима.

„Билатерални преговори ће се одвијати под руководством шефа мог кабинета, уз учешће комисије. Ако нам буде одговарало, учествоваћемо, наравно, обојица, и Жан Клод Јункер и ја. Али, наравно, данас је игра веома тешка“, изјавио је председник Савета Европе.

У уторак је британски премијер Дејвид Камерон одржао програмски говор поводом будућности своје земље у Европској унији, изневши низ захтева за реформисање ове заједнице, а пре свега у вези са повећањем овлашћења националних парламената земаља-чланица. Поред тога, своје предлоге Камерон је упутио у писму шефу Савета Европе Доналду Туску.

До краја 2017. године у Великој Британији треба да буде одржан референдум о чланству у ЕУ.