Украјина не искључује могућност банкрота

13-11-2015 04:49:18 | | / vostok.rs |


Руска страна би могла објавити банкрот Украјине, ако Кијев не изврши уплату дуга Русији у износу од 3 милијарде долара, изјавила је украјинска министарка финансија Наталија Јареско.

„Ако не извршимо уплату — да. Међутим, ја мислим да је још рано за размишљања о томе шта ћемо ми да радимо, а шта они. То би била спекулација и са наше и са њихове стране. Ми се спремамо на све“, рекла је Наталија Јареско у програму „Петог канала“, одговарајући на питање о могућности Русије да објави банкрот Украјине у случају неисплаћивања дуга.

Према њеним речима, у овом тренутку Украјина не може да изврши уплату, јер има јасно одређене параметре могућих исплата из програма ММФ-а. Шефица Министарства финансија нагласила је да је спремна да се састане са својим руским колегом ради разговора о реструктурирању.

„Спремна сам да се поново састанем са министром финансија Русије. Речено ми је да би желели да нас позову на још један такав састанак након самита ’Велике двадесеторице‘ у Анталији, и ја сам спремна за такав отворени дијалог“, закључила је Јарескова.

Подсетимо, Украјина још увек није платила Русији дуг у вредности од 3 милијарде долара. Украјинске власти су одбиле предлог Русије за реструктурирање дуга и изјавила да не намерава да се враћа на ово питање најмање до краја ове године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут