Шеф Сиријске oпозиције неће у Москву док трају ваздушни напади

15-11-2015 09:02:50 | | / vostok.rs |


Председник Сиријске националне коалиције Халед Хоџа изјавио је да не намерава да долази у Москву ради учешћа у консултацијама о решавању сиријске кризе док Русија не удаљи своју борбену авијацију из Сирије.

„Не. Док руска влада не удаљи из Сирије своју авијацију и не обнови политички процес у оквиру женевске декларације“, рекао је Хоџа одговарајући на новинарско питање када би Сиријска национална коалиција могла да дође у Москву ради учешћа у консултацијама у Сирији.

Хоџа је додао да није добио позив од Руске Федерације да учествује у тим консултацијама.

Од почетка ове године у Москви су одржане две рунде међусиријских консултација.

У јануару су представници опозиционих група и цивилног друштва Сирије, као и емигранти, израдили заједничку платформу и дискутовали с делегацијом сиријске владе.

У априлу су стране усагласиле документ према којем сиријску кризу треба решавати политичким средствима на основу Женевске декларације из јуна 2012. године.

У Министарству иностраних послова Русије саопштили су да би трећи састанак могао да буде одржан уз учешће Русије, САД и специјалног представника Уједињених нација за Сирију Стафана де Мистурија, али датум његовог одржавања још није одређен.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут