За Меркелову је ова јесен почетак краја

15-11-2015 09:17:43 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел није успела да изађе на крај с миграционом кризом, што ће бити озбиљан ударац за њен политички имиџ, сматра новинарка Цајта Лиза Каспари.

Раније се Ангела Меркел могла упоредити с глумицом у театру марионета – она је деловала неприметно, промишљајући сваки корак. Светски медији су писали да Меркелова може све. „Али сада су се нити замрсиле, а лутке су постале самосталне“, наводи новинарка.

„Фраза која је широм света асоцирала на Меркелову – ’решићемо то‘ – више не постоји“, убеђена је Каспаријева. Према њеном мишљењу, јесен 2015. године означила је „почетак краја мита о Меркеловој као менаџеру у кризним ситуацијама који никада не губи“.

Слично мишљење изнео је у интервјуу „Цајту“ лидер немачке „Слободне демократске партије“ Кристијан Линднер. Према његовим речима, ови дани ће ући у историју као „преломни тренутак“ за Меркелову.

„Последњих недеља госпођа Меркел је направила хаос својим променљивим курсом. Због тога сада видимо хаотични масовни прилив (избеглица), над којим је влада изгубила контролу“, навео је Линднер.

Телевизијски канал ЗДФ је објавио резултате телефонске анкете „Политбарометар“, на основу које већина грађана Немачке (52 одсто) сматра да је рад канцеларке у решавању миграционе кризе лош. Поред тога, 74 одсто испитаника се сложило с мишљењем да миграциона криза прети јединству Европске уније.

Према званичној прогнози, Немачка ће у овој години примити 800.000 избеглица. Лист „Франкфуртер алемајне зонтаг цајтунг“ је саопштио да је на састанку представника земаља такозваног балканског пута миграната ка ЕУ, одржаном 25. октобра, немачка канцеларка изјавила да земља очекује око милион избеглица у 2015. години. Ову информацију у влади за сада нису потврдили.

Према последњим подацима агенције Фронтекс, за првих десет месеци 2015. на територију земаља Европске уније дошло је око 1,2 милиона миграната.