ХАПШЕЊЕ ФУДБАЛЕРА И ОРГАНИЗАТОРА ЛАЖИРАЊА УТАКМИЦА У АУСТРИЈИ

02-12-2013 04:55:32 | | / mojenovosti.com |

Пре кратког времена у Аустрији је избила једна још незапамћена фудбалска афера лажирања утакмица Прве савезне лиге која је почела још од 2004.
године и трајала до пре три недеље.

Аустријски медији су овом виду најновијег криминала у фудбалском спорту дали веома велику публикацију, а најтиражнији дневни независни лист Krone cajtung свакодневно о овоме опширно обавештава јавност.

Према писању овог листа, афера је откривена пре око 3 недеље када је фудбалер ФК ГРЕДИГА Табога Доминике пријавио полицији у Салцбургу да му прети Санел Куљић, бивши фудбалер Аустријске фудбалске репрезентације, који је у августу о.г. ради повреде престао играти фудбал у ФК КАПФЕНБЕРГУ, да му врати позајмљени новац, јер у противном може се врло неугодно нешто зато догодити његовој породици.

Санел Куљић (36) је рођен у градићу Гредиг где се је настанио са супругом и двоје деце после престанка фудбалске каријере, а његови родитељи су родом из Босне који су раније дошли као гастарбајтери у Аустрију. Према неким писањима његова мати је Аустријанка, а отац није више жив.

Табога Доминике је имао велики страх ради претње Куљића, па је овај случај одмах пријавио полицији, тако да се је одмах почело "клупко одмотавати"
о откривању лажирања фудбалских утакмица, па је полиција одмаг ухапсила Куљића и његовог пријатеља Салум Д.
На основу изјаве Доминике, он је дао Куљићу 30.000 евра, али је он захтевао 70.000, па су одмах постојале сумње у ове њхове изјаве, а даљим радом криминалистичке полиције и изјавама Табоге установило се је да су у овоме главну улогу имали новац и лажирање фудбалских утакмица.

Управа ФК ГРЕДИГА је одмах раскинула уговор са Табогом, а полиција је прошле недеље ухапсила на аутопутиу у Доњој Аустрији два главна актера лажирања фудбалских утакмица у Аустрији Албанце из Тиране Арбен Т. и Илир Н. који су илагално становали у Клагенфурту и претресом њиховог стана пронашли писмене доказе око лажирања утакмица и исплате фудбалеру Табоги у иносу 100.000 евра итд. кога је полиција одмах ухапсила заједно са Јоханесом Л.

Према писању поменутог листа, главни актери и организатори лажирања утакмица су били Санел Куљиц и Албанци АрбенТ. и Илир Н. што Куљић пориче, који се налази у истражном затвору. Албанци су иначе у Тирани осуђивани за тежа кривична дела, установила је аустријска полиција.

На основу лажирања утакмица на спортским кладионицама ова криминална група је добијала од 2004. године па све до недавно од 300.000 до 700.000 и до милиона евра по свакој лажираној утакмици.

Полиција сматра да је у овом лажирању утакмица учествовало 26 фудбалера, који су већином по своме пореклу из Босне, косовски и албански Албанци,
цитирају новинари Кронен цајтунга.

Фудбалски савез Аустрије и Председништво Прве фудбалске лиге захтевају од полиције, тужилаштва и судова да починиоце ове криминалне афере најстрожије законски казне, а предложиће надлежним службама укидање постојеће кладионице.

Према једној спроведеној анкети ове афере, само 16,4 одсто грађана имају сада поверење у фудбалере, а 83,6 одсто немају вше поверење у фубалере.

Истрага поводом ове до сада највеће фудбалске афере лажирања фудбалских утакмица у Аустрији је у току!