БРИКС за стварање антитерористичког фронта

16-11-2015 08:13:32 | | / vostok.rs |


Лидери БРИКС сматрају да су последњи терористички напади у Паризу показали да је потребно створити универзални антитерористички фронт, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Током дискусије, све земље су биле једногласне да су последњи догађаји, укључујући терористичке нападе у Паризу, створили апсолутни императив да се оставе по страни сваки изговори, сваки предуслови и да се сконцентришемо на стварање јединственог универзалног антитеростичког фронта, о чему је, као што знате, председник Влaдимир Путин говорио више пута“, изјавио је Лавров на крају неформалног састанка БРИКС-а.

Лавров је саопштио да су се лидери БРИКС-а у изјави након састанка изјаснили против политизације економских односа и увођењa једностраних санкција.

„Издвајам још и политичке оцене које се налазе у изјави (лидера земаља БРИКС), а које се тичу негативних појава попут политизације економских веза и употребе једностраних економских санкција упркос међународном праву. Констатовано је да сличне акције наносе штету међународном финансијском систему и да треба да буду прекинуте“, изјавио је Лавров новинарима.

Лидери БРИКС-а су изразили наду и да ће договор о почетку политичког процеса у Сирији бити поштован.

„Дотакли су се, наравно, и ситуације у Сирији. Позитивно је оцењен министарски састанак групе за подршку Сирије одржан јуче у Бечу. Изразили су наду да ће договор о почетку политичког процеса издржати“, изјавио је руски министар.

Он је додао да је потребно да опозиција формира делегацију и да почне дијалог између владе и опозиције око Нове године, како би се у наредних пола године био постигнут споразум о реформама, доношењу устава и спровођењу избора.

БРИКС је дубоко разочаран одсуством прогреса у модернизацији међународних финансијских институција, укључујући ММФ, каже се у њиховом саопштењу, објављеном на крају неформалног самита.

„Реформе ММФ-а које су усвојене 2010. године остају најважнији приоритет у области осигурања поверења према Фонду, његовом легитимитету и ефикасности. Лидери позивају Сједињене Америчке Државе да ратификују одлуку о тим реформама у најкраћем року“, каже се у изјави БРИКС-а.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут