САД и Саудијска Арабија заједнички помажу „умерену опозицију“

16-11-2015 08:59:07 | | / vostok.rs |


Амерички председник Барак Обама и краљ Саудијске Арабије Салман ибн Абдулазиз ел Сауд подржали су мировни процес у Сирији и одлучили да ће заједнички помагати сиријску „умерену опозицију“, саопштила је Бела кућа.

Лидери двеју земаља сагласни су да је важно урадити све како би се зауставило крвопролиће у Сирији и започео процес политичке трансформације у тој земљи.

Оба лидера су оценила да је сусрет шефова министарстава спољних послова у Бечу донео позитивне резултате, али и истакли потребу наставка дипломатског прогреса.

Бела кућа је навела и да је приликом разговора договорена помоћ „умереној опозицији“, као и да је било речи о њиховој улози у будућим процесима како би се обезбедио мир у Сирији.

Обама и краљ Саудијске Арабије обавезали су се да ће значајно повећати напоре у борби против Исламске државе, као и да ће у том смислу активно подржавати власти Ирака.

Упоредо, амерички лист Вашингтон пост објавио је да су Саудијска Арабија и Турска затражиле од САД да се терористичка група Ахрар ел Шам уврсти у „умерену опозицију“ и на тај начин изузме од бомбардовања.

Лист је, позивајући се на извор из администрације председника САД, навео да ће Бела кућа морати да размотри то питање, али и да је вероватно да ће државни секретар САД Џон Кери бити спреман на тај корак.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут