Матвијенкова: Решавање проблема без Русије није могуће

16-11-2015 09:17:23 | | / vostok.rs |


Запад је најзад уочио да ефикасно решавање проблема без Русије није могуће, као и да је за борбу против тероризма неопходна међународна координација, изјавила је председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко.

Она је у интервјуу за руски лист Известија рекла да је последњи терористички напад у Паризу још један у низу акт где страдају невини људи, као и да оваквом следу догађаја доприносе поједине светске силе које настоје да рукама терориста реализују сопствене политичке циљеве.

Истовремено, истакла је Матвијенкова, међународна заједница уместо да се удружи и заједничким снагама пружи отпор тероризму – касни са реакцијом.

„Председник Русије Владимир Путин стално упозорава на неопходност присније сарадње у борби са највећом данашњом претњом за човечанство. Међутим, реакција многих земаља је неоправдано спора“, рекла је председница Горњег дома руског парламента.

Матвијенкова је обећала да ће руске власти учинити све што је у њиховој моћи како би се успоставио дијалог са западним колегама у оквиру борбе против тероризма.

„И у Европи и у САД почињу да уочавају да без Русије није могуће ефикасно решавати међународне проблеме. Дешавања у Украјини, Сирији, као и потреба за заједничком борбом против тероризма само иду томе у прилог“, рекла је она.

Матвијенкова је позвала све западне земље да што пре забораве на узајамне претензије и почну да уважавају међусобне ставове, јер само на тај начин је могуће формирати заједничку позицију у борби против тероризма.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут