Руско „њет”: Москва се не ограђује од изјаве Чепурина

03-12-2013 11:39:50 | | Фејсбук репортер/ mojenovosti.com |

Званична Москва се не ограђује од изјаве свог амбасадора у Београду Александра Чепурина, који је спољну политику Црне Горе у вези са чланством у НАТО-у назвао „мајмунском“.

На захтјев Црне Горе, руско Министарство спољних послова примило је јуче амбасадора у Москви Зорана Јоцовића, али, како преносе „Вијести, из штурог дипломатског рјечника не може се закључити да се Кремљ извинио званичној Подгорици због изјава амбасадора Чепурина.
Званичник руске дипломатије који је примио Јоцовића позвао се на раније изјаве свог шефа Сергеја Лаврова и његовог замјеника задуженог за Балкан Алексеја Мешкова који су саопштили да је суверено право држава да саме одлучују о уласку у војно-политичке савезе, али да се Москва противи било каквом даљем ширењу НАТО-а.
„У јутрошњем разговору директора ИВ департмента руског МИД-а, А. Калабухова и амбасадаора Црне Горе у Руској Федерацији, Зорана Јоцовића, са руске стране је пренесено да нема никаквих промјема у познатом и више пута саопштаваном ставу Русије о њеној пуној опредијељености за сарадњу са Црном Гором, те да су ставови о односима и сарадњи са Црном Гором, које су саопштили, министар Сергеј Лавров, раније, и замјеник министра иностраних послова Алексеј Мешков, ове године током посјете Црној Гори и разговора са званичницима, остају непромијењени. Наглашено је такође да руска страна жели да се односи и сарадња између двије државе и даље развијају у том духу“, саопштено је касно синоћ „Вијестима“ из МВПЕИ-а.
Замјеник министра иностраних послова Алексеј Мешков боравио је у јулу у Црној Гори гдје је разговарао са највишим црногорским званичницима о бројним питањима. Он је у интервјуу за режимску „Побједу“, на питање о односу Русије према спољнополитичким приоритетима чланству у ЕУ и НАТО-у, цитирао свог шефа, Лаврова:
„Између осталог, министар (Лавров) је рекао: „Добро смо упознати са спољно-политичким приоритетима ваше државе. Ако Црногорци сматрају да ће им евроинтеграције користити, не видим никакве проблеме у тежњи Црне Горе да уђе у ЕУ. Такође, сматрам да је важно да напредак на том путу прође без притисака са стране и наметања било каквих одлука, које често могу бити супротне интересима Црне Горе.
Ми поштујемо суверено право држава да саме одлучују о безбједности, што укључује и њихов улазак у војно-политичке савезе. Истовремено, наш став према проширењу НАТО добро је познат и не зависи од краткорочних циљева и географског вектора. Основа нашег става је искуство, везано за посљедице другог таласа експанзије у политичким и војним плановима, укључујући приближавање војне инфраструктуре НАТО-а границама Русије„.
У сваком случају све ово није било од користи за изградњу свеобухватног система европске безбједности. То је наш непромјенљив приступ теми проширења“, навео је Мешков у интервјуу „Побједи“.
Изјава руског амбасадора у Србији Александра Чепурина да је настојање Црне Горе да се прикључи НАТО-у мајмунска политика, изазвала је подијељене реакције у домаћој јавности.
Руски амбасадор је, гостујући на Академији за дипломатију и безбједност у Београду, на питање да ли се може зауставити пут Црне Горе у НАТО, одговорио: “У политици, као и свуда постоје мајмуни!”
„То је као мода. Најприје то неко ради свјесно, а онда се појави много њих који трче за њим надајући се банани“, објаснио је Чепурин.