Песков: Још рано говорити о стварању широке коалиције против ИД

18-11-2015 09:14:03 | | / vostok.rs |


Још је рано да се говори о стварању широке коалиције против терористичке организације Исламска држава, али на основу јачања сарадње постаје јасно каква та коалиција треба да буде, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Не, засад је преурањено говорити о коалицији. На основу све јаснијег схватања да је блиска сарадња у борби против тероризма неопходна, кристалише се идеја каква треба и каква може да буде та коалиција“, рекао је Песков одговарајући на питање новинара може ли се говорити о де факто стварању коалиције после наредбе руског председника о сарадњи с француском војском као савезницима у борби против ИД.

Према његовим речима, САД засад одбијају било какву сарадњу с Русијом у војној операцији у Сирији, али је Москва и даље спремна за контакте с Вашингтоном.

„С америчком страном сарадње нема, америчке колеге одбијају било какву сарадњу“, рекао је Песков.

Он је додао да су председници Русије и Француске, Владимир Путин и Франсоа Оланд, размотрили сарадњу у операцијама у Сирији, а конкретна питања ће на лицу места решавати војни званичници.

„Модалитети сарадње могу да буду и ограничени и веома широки. И у овом случају, могуће сфере у којима треба сарађивати заједно ће утврђивати наше војске“, рекао је Песков.

Истакао је, такође, да је позиција Москве у вези с председником Сирије Башаром ел Асадом остала иста: нико не може да диктира да ли он треба да иде или не треба, то је искључиво ствар сиријског народа.