Медведев: Неке земље и даље одбијају сарадњу са нама

18-11-2015 09:02:06 | | / vostok.rs |


Данас је премијер Русије Дмитриј Медведев стигао на Филипине, где ће се одржати 23. самит шефова држава и Влада форума Азијско-пацифичке економске сарадње. Пред почетак догађаја председник руске Владе је одговорио на неколико питања новинара.

Дмитриј Медведев сматра да неке државе настављају да избегавају сарадњу са Москвом, без обзира на терористичке нападе који су однели на стотине живота.

„Наравно, Русија може преживети и без тих контаката. Ми ћемо се, као и пре, сами супротстављати терору и победићемо у тој борби. Вероватно се и Запад може одупрети. Питање је само по коју цену. Међутим, ја сам дубоко убеђен да у тој борби треба да будемо заједно“, рекао је Медведев.

Премијер је додао да су терористички напади у Паризу и авионска несрећа руског „А321“ на Синајском полуострву довели до ужасних губитака и показали да верски екстремизам и тероризам представљају реалну претњу за читав цивилизовани свет.

„Терористички напад на наш авион и терористички напади у Паризу су огромни људски губици. Ти догађаји су заоштрили политичку агенду. Рат је објављен читавом цивилизованом свету. Претња је глобална и апсолутно реална“, нагласио је Медведев.

Он је навео да у таквим условима политика коју неке земље спроводе како би изоловале Русију изгледа чудно и кратковидо и може да нанети штету читавом свету.

Он је објаснио да се та позиција може формулисати овако: „Нека свет иде дођавола, али ми са Русијом не желимо да сарађујемо. Да, ИД је зло, али није потпуно. Није толико да бисмо ради његовог уништења сарађивали са Русима. Не волимо Асада и саосећамо са Украјином, док Русија ради супротно. Зато не треба никакава сарадња, нису потребни никакви контакти, дискусија о сиријској кризи. Ви имате своје циљеве у сиријској кампањи, ми своје. Ми смо објавили Русима бојкот, нећемо се дружити са њима, већ ћемо их изоловати“.

„А онда дижу у ваздух авион, убијају у Паризу, гину људи у Сирији и на другим местима. То је кратковида и штетна позиција за читав свет. Позиција усмерена против сопственог народа“, закључио је шеф руске Владе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут