ГЕРАСИМОВ: Русија за операцију у Сирији користи 10 сателита

18-11-2015 10:16:26 | | fakti.org/ vostok.rs |


Начелник Генералштава Оружаних снага Русије – генерал-пуковник Валериј Герасимов – обавестио је шефа државе и врховног главнокомандујућег, Владимира Путина, да је у циљу интензивирања ваздушних напада у Сирији израдио план даље ваздушне операције.

У оквиру интензивирања извиђања територије Сирије користи се 10 сателита, укључујући оне цивилне намене, саопштио је у оквиру свог рапорта начелник Генералштаба РФ.

„Извршени су преусмеравање и кориговање орбите више сателита, што обезбеђује снимање територије Сирије с потребном учесталошћу“ — казао је он.

По речима шефа Генералштаба, планира се даље појачавање орбиталне групације сателитима у оперативној резерви, као и лансирање нових сателита.

Путин је у Националном центру за управљање одбраном наложио војном врху РФ да заједно са француском Ратном морнарицом изради план заједничких борбених дејстава против терориста у Сирији.

„Ускоро ће у рејон наших дејстава стићи група француске ратне морнарице на челу са носачем авиона. Потребно је успоставити са Французима директан контакт и радити с њима као са савезницима.

Начелник Генералштаба и министар одбране РФ су добили одговарајуће инструкције. Потребно је са њима израдити план заједничких дејстава како на мору, тако и у ваздуху“— казао је Путин, обраћајући се путем видео везе капетану прве класе Олегу Криворогу, команданту похода који предводи гардијска ракетна крстарица „Москва“ и који штити авио-базу РФ у Сирији из Средоземног мора.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут