Вашингтон приморан да мења политику

19-11-2015 12:17:41 | | / vostok.rs |


Због најновијих догађаја Вашингтон је приморан да мења спољну политику.

„Нереално је очекивати да ће званични Вашингтон кардинално мењати спољну политику. То је нереално, посебно ако узмемо у обзир чињеницу да је у САД почела предизборна кампања“, сматра директор центра за партнерство цивилизација Московског института за међународне односе Вењамин Попов.

Он истиче да је због најновијих догађаја и реалности Вашингтон приморан да мења одређене ставове.

„Експлозија у руском авиону изнад Синајског полуострва, терористички напади у Паризу — све то утиче на друштво, мења његово расположење и ако земља не иде у корак са временом, ризикује да заостане. Зато су се САД сложиле са оним о чему Русија говори већ четири године — да је неопходан заједнички приступ и мирно решење за сиријску кризу“, каже Попов.

Попов наводи да у САД има доста одмерених експерата који сматрају да се ова претња може победити само заједничким снагама.

Политички аналитичар Сергеј Серјогичев претпоставља да су се Француска, САД и Русија договориле око свих техничких питања и да се спремају да изврше ваздушне ударе на кључне објекте инфраструктуре ИД.

„Политичари не говоре о томе јавно, али истовремено наређују војном руководству да се усагласе све акције. На крају, Русија ће бити означена као земља која је задала одлучујући ударац ИД“.

Серјогичев сматра да ће Обама и даље с пуним правом изјављивати да није планирао заједничке операције са Москвом.

„По мом мишљењу, ова варијанта је боља него нека врста јавног договора.

Сматрам да ће ратне морнарице Француске и Русије ускоро кренути у акцију. Једноставно, Оланд жели да што пре докаже Французима да зна да се бори против терориста“, закључује Серјогичев.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут