Медведев: Могућа обустава летова и ка другим земљама

19-11-2015 12:58:20 | | / vostok.rs |


Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је да могућност обуставе летова према појединим земљама, поред Египта, није искључена, иако нема потребе да се жури са таквим мерама све док се за то не појаве очигледни разлози.

„Не могу да искључим могућност да у одређеним ситуацијама дође до обуставе летова према још неким земљама. Желим да верујем да до тако нечега неће доћи“, рекао је он.

Медведев је на конференцији за новинаре, у оквиру самита земаља Азијско–тихоокеанске сарадње (АТЕС), рекао да је међународна пракса да поједине земље позивају своје грађане да не путују на одређена одредишта због недовољне безбедности.

„Такве одлуке се доносе како би се осигурала безбедност грађана, иако за тако нешто треба да постоје реални разлози“, рекао је он.

Русија је због пада авиона „А321“ обуставила све летове ка Египту, а према најавама руских званичника, авиони за Египат неће скоро полетети.

Русија део ТТП?

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је да су појединци указивали на то да би Русија могла да уђе у Транс–тихоокеанско партнерство (ТТП), иако никаквог званичног позива још увек није било.

„Нама су говорили да поједине земље желе да нас виде у оквирима ТТП–а, иако никаквих званичних докумената и позива ја нисам видео“, рекао је Медведев.

Русија, како је рекао, у стварању ТТП–а види велики потенцијал интеграције светских економија, иако „никакво партнерство не сме да буде формирано мимо правила Светске трговинске организације (СТО)“.

У партнерству се тренутно налазе САД, Канада, Мексико, Перу, Чиле, Јапан, Малезија, Брунеј, Сингапур, Вијетнам, Нови Зеланд и Аустралија.

Коалиција против тероризма

Медведев сматра да је изразио наду да ће ускоро бити формирана широка антитерористичка коалиција.

„Чудим се да неко данас може да се игра са тако важним питањем које се тиче целог човечанства. Реч је о борби против терора, о рату који је објављен целом цивилизованом свету. У таквој ситуацији морамо међусобно да се договарамо, а не да гледамо личне интересе“, рекао је руски премијер.

Медведев сматра да такав приступ поједине земље чини веома незрелим.

„Надам се да ће став наших партнера да се промени, како би се што пре формирала антитерористичка коалиција која ће ујединити земље у идеји да се Исламска држава уништи“, додао је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут