Русија не подржава нападе Француске по сиријској нафтној инфраструктури

20-11-2015 06:36:58 | | / vostok.rs |


Русија не подржава нападе Француске авијације по сиријској нафтној инфраструктури коју контролишу терористи, јер није у сагласности са сиријским властима, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Француска је нападе по терористичким циљевима оправдала правом на самоодбрану у складу са чланом 51 Устава УН, због недавних терористичких напада у Паризу. Првобитно су француске снаге гађале кампове за обуку где су се тренирали поједини држављани Француске како би постали терористи — то је разумљиво, јер да су се они вратили у Француску представљали би претњу за националну безбедност“, рекао је представник Министарства иностраних послова Русије Илија Рогачов.

Истовремено, рекао је Рогачов, Русија не може да подржи војну операцију уперену против нафтне инфраструктуре, јер она није оправдана самоодбраном.

„Полазећи од тога да сиријска војска веома успешно напредује у ослобађању нафтних објеката од терориста, Француска бомбардовањем наноси штету и терористима и сиријским властима истовремено, будући да, упоредо са ИД, и сиријски председник Башар ел Асад за Француску представља великог противника“, рекао је он.

Са друге стране, истакао је Рогачов, треба приметити да француске снаге не бомбардују нафтне циљеве у Ираку.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут