СУКОБ У СНС: Тома уз помоћ хрватских новинара удара на Вучића; могући страначки избори

06-12-2013 07:54:28 | | Србин/ mojenovosti.com |

Лидер напредњака Александар Вучић у петак на хитној седници председништва СНС затражиће заказивање ванредне изборне скупштине у својој партији – сазнају незванично „Новости“.

(За сада СНС, осим у Новом Саду, није још организовао страначке изборе. Какви су односи у самој Напредној странци, када је у питању унутрашњост Србије прочитајте овде: Потукли се напредњаци, пала и крв: Народни посланик СНС – бићете ускоро мртви! -Србин.инфо)
Овакав изненађујући потез уследиће после политичко-финансијске афере која је у четвртак отворена у јавности, а у коју су посредно увучени и председник државе, Влада и бивши министар финансија Млађан Динкић, а чије се последице још не могу назрети.

Конкретно, невладина организација Антикорпуцијска лига Балкана јавно је оптужила Динкића да је одговоран за злоупотребе и корупцију у случају приватизације компаније „Мобтел“ и прање новца на Кипру. Саопштили су и да се саветници првог потпредседника Владе Александра Вучића могу довести у везу са „нестанком кипарских пара“.
Политичку димензију целом случају дала је и чињеница да је „међународну финансијску аферу“ раније најавио саветник председника Републике Оливер Антић, поручивши да ће она расветлити и медијске нападе на шефа државе Николића.
Увлачење саветника првог потпредседника Владе у аферашку замку, која већ годинама оптерећује политичку сцену у Србији, добиће конкретан одговор из врха СНС.
- Очигледно је да је Мирослав Мишковић ујединио своје пријатеље: тајкуне, политичаре и медијске магове. Међу њима су Оливер Антић и Владимир Цвијан, који раде против првог потпредседника Владе. Мишковић води битку с циљем да сруши Вучића, а у томе обилато помажу чак и најближи сарадници председника Србије Томислава Николића. Мишковић то чини у нади да поцепа СНС и тиме себи обезбеди још јачи фронт против Вучића – наводи извор близак првом човеку напредњака.
Увод у нова превирања била је конференција за новинаре Антикорупцијске лиге и наводи хрватског новинара Домагоја Маргетића и београдског публицисте Дарка Трифуновића, који су рекли да су добили пуну подршку председника Николића:
- Председник Републике нам је рекао да слободно изнесемо доказе, и изразио је задовољство због тога. Позивам првог потпредседника Владе да реагује. Четири његова саветника могу да се доведу у везу са нестанком кипарских пара. Уз Динкића, ту су Франко Фратини, Алфред Гузенбауер и Доминик Строс-Кан. Николић је пред нама звао специјалног тужиоца Миљка Радисављевића, начелника Управе криминалистичке полиције Родољуба Миловића и Вучића – рекао је Трифуновић.
Маргетић је навео да је „операцију Мобтел“ извео Динкић у договору са аустријским бизнисменом Мартином Шлафом, коме је за 30 одсто власништва „Мобтела“, вредних 132 милиона евра, исплатио више од 500 милиона евра.
- Имамо доказе да је Динкић, пошто је „Мобтел“ одузет Карићима, у приватној, тајној и нетранспарентној процедури признао Шлафу и његовом кипарском офшор холдингу 30 одсто власништа у „Мобтелу“. Истог дана, Динкић и Шлафов холдинг доносе одлуку да затварају фирму „Мобтел“ и да оснивају нову фирму „Моби 63“ која ће бити приватизована. Имамо све доказе о злоупотребама и корупцији у овој процедури.
Маргетић је рекао и да су сви подаци предати Управи криминалистичке полиције, а да ће о томе разговарати и са специјалним тужиоцем за организовани криминал.
Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да још није добио Маргетићеву кривичну пријаву против Динкића и истакао да тужилаштво своје одлуке о хапшењу не доноси само на основу кривичних пријава.
УРС је саопштио да ће поднети тужбу против Маргетића, оцењујући да је изрекао „гомилу неистина“:
- Реч је о ширењу панике у јавном животу Србије. Апелујемо на државне органе да ураде свој посао, а на Антића да објасни каква је његова улога у активностима и наступима појединца који је био Туђманов јуришник деведесетих. Молимо председника да преиспита своје окружење и добронамерност најближих сарадника.

СТАНИСЛАВА ПАК: НЕ ПЛАЋАМО ХВАЛОСПЕВЕ
Председник Томислав Николић не бави се „страначким и медијским препуцавањем“, већ је фокусиран на решавање проблема грађана, привлачење инвестиција и побољшање слике Србије у свету – саопштила је у четвртак саветница председника Станислава Пак Станковић.
Поводом, како је оценила, „све учесталијих напада на председника и фабриковања афера, а све у циљу да се омаловаже и дискредитују његови напори да се омогући бољи живот грађана“, она је навела да „прашину дижу управо они који су заслужни за овако тешку ситуацију.“
Председник обавља своју функцију тако што ни на који начин не утиче на рад медија. Можда неко мисли, а греши, да је то што не реагује на наручено писање појединих медија слабост. Напротив, чак и да располаже државним фондовима, он их никада не би користио да финансира хвалоспеве у медијима о себи и свом раду.