Русија ће тражити од УН усвајање свог предлога антитерористичке резолуције

21-11-2015 11:36:18 | | / vostok.rs |


Русија ће наставити рад на сопственој резолуцији о борби против милитаната Исламске државе и других терористичких организација, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин. Он је навео да ће Москва инсистирати на усвајању тог документа у Савету безбедности.

„Намеравамо да наставимо са активним радом на усаглашавању нашег пројекта (антитерористичке резолуције) ради његовог брзог усвајања“, рекао је Чуркин.

Он је нагласио да ће Русија радити на томе, без обзира на покушаје неких чланица Савета безбедности да блокирају напоре руске стране.

„Покушаје неких чланова Савета да блокирају рад на нашем нацрту пројекта сматрамо политичком кратковидошћу. Не може сa једне стране борити против терориста, а са друге стране им се додворавати, руководећи се опортунистичким разлозима“, навео је Чуркин.

Раније је Савет безбедности Уједињених нација усвојио нацрт пројекта резолуције за борбу са тероризмом који је предложила Француска. У документу се наводи да је карактер претњи терориста Исламске државе и других организација „глобални и без преседана“, а све земље–чланице Уједињених нација се позивају да се „свим средствима боре“ против те претње.

Русија је представила свој текст резолуције о координацији акција у борби са терористичким организацијама крајем септембра. Низ западних земаља нису подржале документ, јер позива на координацију у антитерористичким напорима са властима држава на чијим територијама се изводе војне операције.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут