Заими: Остајемо против ЗСО, не дамо „кључеве“ Србији

22-11-2015 07:19:05 | | / vostok.rs |


Арбер Заими, члан опозиционог „Самоопредељења“, изјавио је да та странка никада неће прихватити формирање Заједнице србских општина, те најављује наставак протеста против бриселских споразума који то питање регулишу.

Такође, каже Заими за Танјуг, „Самоопредељење“ ће наставити да спроводи и стратегију блокирања рада парламента у Приштини.

Он наводи да Србе и Албанце нико не треба да учи да живе заједно, јер они то знају, али истиче да његова странка не прихвата формирање ЗСО, јер је то само инструмент за дестабилизацију Косова.

„Предајом кључева стабилности Косова Србији, која има кључеве стабилности БиХ и Македоније, предали бисмо наш суверенитет и кренули путем неизвесне будућности“, закључио је Заими.

Заими подсећа да је „Самоопредељење“ најавило протест за 28. новембар у Приштини, уз уверење да ће то бити масовни, мирни митинг грађана из свих делова Косова.

„Показаћемо да се већина грађана не слаже са споразумима потписаним 25. августа у Бриселу“, уверен је Заими.

У међувремену, према његовим речима, биће организовано више мањих симболичних протеста, против хапшења и покушаја хапшења челника опозиције.

Покушај хапшења челника „Самоопредељења“ Заими види као демонстрацију тоталитарног начина владавине, те поручује да његова странка неће „предати своје чланове“, али неће ни одустати од својих намера.

Како каже, актуелна косовска влада формирана је само са једним циљем, а то је реализација пројекта ЗСО, што „Самоопредељење“ намерава да спречи.

ЗСО је, према његовом уверењу, „расистички концепт“, који би само стварао поделе међу грађанима Косова.

Он је подсетио да је такав концепт примењен у Босни и Херцеговини, где је најпре, како је казао, 1991. године формиран савез србских општина, који је 1995. прерастао у Републику Српску.

„Не желимо да идемо тим путем, јер је Босна и Херцеговина две деценије после Дејтона неуспела држава“, нагласио је Заими, додајући да „етницизованој“ политици није место у цивилизованом свету.

Он критикује што споразум о ЗСО прописује везивање функција за етничку припадност, додајући да се „Самоопредељење“ томе противи и прихвата само позитивну дискриминацију.

„Нама је довољно да пише да мора бити грађанин Косова, али и да постоји позитивна дискриминација, како би помогли представљање и заступљеност мањина“, објаснио је Заими.

Према његовим речима, Косову нису потребне никакве специјалне форме опхођења према мањинама, већ да само треба применити постојеће европске.

Споразум о ЗСО садржи, како сматра, елементе који онемогућавају интеграцију Срба, те би се реализацијом тог договора само проузроковале поделе које би трајале вековима.

„Они који кажу да Срби и Албанци треба да уче да живе заједно су лажови и популисти.

Ова два народа знају да живе заједно“, поручује Заими.

Каже и да не верује у непристрасност косовског уставног суда, јер је уверен да је последњих година инструментализован.