ИД ојачала због неодговорне политике САД

23-11-2015 09:17:43 | | / vostok.rs |


Одговорност за јачање Исламске државе сносе, поред осталих, Сједињене Америчке Државе, које су уместо да се боре против терориста почеле да се боре за одлазак председника Сирије Башара ел Асада, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев.

Коментаришући оцену улоге Русије у сукобу у Сирији коју је изнео амерички председник Барак Обама, Медведев је истакао да лекције од 11. септембра 2000. године показују да је неопходно да све земље уједине напоре у борби против тероризма без поделе на „своје и туђе“.

„Јачање Исламске државе постало је могуће и због неодговорне политике САД. Уместо да се усредсреде на опште напоре у борби против тероризма, Америка и њени савезници прионули су на борбу против легално изабраног председника Сирије Башара ел Асада“, изјавио је Медведев.

Према његовим речима, разумна политика у земљама Блиског истока, било да је реч о Сирији, Египту или Ираку, за све земље, укључујући и САД, треба да буде заснована на подршци легитимној власти која може да обезбеди целовитост државе, а не на подривању ситуације. Руски премијер је додао да о томе сведоче и најновији жалосни примери.

„Некада су САД доприносиле јачању Ал Каиде, а то је довело до трагедије 11. септембра. Ове лекције потврђују идеју да је борба против терористичке претње могућа само уз сарадњу, без поделе савезника у тој борби на своје и туђе“, нагласио је Медведев.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут