Путин данас у посети Ирану

23-11-2015 12:20:54 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин посетиће Иран ради учешћа на самиту шефова држава-учесника Форума земаља-извозника гаса. У оквиру посете очекују се сусрети са врховним верским лидером Исламске републике Али Хамнејем и председником земље Хасаном Роханијем.

Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков на данашњем самиту ће учествовати председници Боливије, Венецуелу, Ирана, Нигерије, Екваторијална Гвинеја, као и премијер Алжира.

„Планирана је дискусија о перспективи развоја глобалног гасног тржишта, стимулисање употребе гаса — као најдоступнијег, економски најпрофитабилнијег и еколошки најчистијег вида енергетског ресурса. Размениће се мишљења о актуелним проблемима који се налазе на путу развоја гасне индустрије. Посебна пажња посветиће се могућој координацији корака у промовисању интереса земаља-произвођача“, рекао је Ушаков.

По његовим речима, на крају самита се очекује доношење заједничке декларације Форума, у коју ће ући принципијелне позиције земаља-чланица о приоритетним питањима међународне сарадње у гасној сфери.

Ушаков је навео да ће се Путин састати и са Али Хамнејем и Роханијем. Два председника се састају трећи пут ове године, док са Путин са Хамнејем састајао само једном — 2007. године.

„Очекује се да ће се током разговора разменити мишљења о читавом спектру питања билатералне сарадње: трговинско-инвестициона сарадња, нуклеарна енергетика, производња нафте и гаса, војно-техничка сарадња, као и актуелни међународни проблеми: решавање сиријске кризе, реализација заједничког свеобухватног плана акција који се тиче иранског нуклеарног програма, борби са тероризмом, укључујући супростављање Исламској држави“, рекао је Ушаков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут