Ирански обогаћени уранијум ће се извозити у Русију

23-11-2015 12:50:09 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин потписао је указ којим се укида забрана за испоруке опреме која је се тиче увоза обогаћеног урана из Ирана. Одговарајући документ је објављен на званичном порталу за правне информације.

Од сада, све државне установе, индустријске, трговачке, финансијске, транспортне и друге организације, кредитне организације и некредитне финансијке организације и друга правна и физичка лица која се налазе под јурисдикцијом Русије, треба у својој делатности да се ослањају на овај указ, наводи се у документу.

Заједнички свеобухватни план акција предвиђа да Иран смањи своје залихе урана, обогаћеног више од 3,67 одсто, до 300 килограма. Читав остали обогаћени уран треба да буде извезен из земље.

Заменик шефа дипломатије Ирана Абас Аракчи раније је саопштио да Иран намерава да прода вишак обогаћеног урана у замену за природни уран, а не да смањује његову концентрацију. Очекује се да ће ирански обогаћени уран бити извезен у Русију. Руски представници су саопштили да преговори о извозу обогаћеног уранијума из Ирана иду добро и припрема за извоз може да буде завршена до почетка наредне године.