Јапански планови за Јужно кинеско море наишли на упозорење Кине

23-11-2015 12:57:48 | | / vostok.rs |


Пошто је Јапан, након разговора са САД, понудио да пошаље своје одбрамбене снаге у Јужно кинеско море, Кина је одговорила упозорењем да ће подићи ниво борбене готовости због интервенције јапанске војске.

Кина је „под узбуном“ због могуће интервенције Јапанаца у Јужном кинеском мору, након што је јапански премијер Шинзо Абе прошле недеље рекао председнику САД Бараку Обами да ће размотрити слање јапанских одбрамбених снага у те воде, преноси агенција „Синхуа“.

„Кина чврсто чува слободу поморске навигације неколико земаља у Јужном кинеском мору, у складу са међународним законима“, рекао је портпарол Министарства спољних послова Хонг Леи.

„У међувремену, Кина се снажно противи томе да било која земља као изговор користи слободу пловидбе и коришћење ваздушног простора како би се укључила у активности које прете суверенитету и безбедности других нација“, рекао је Леи.

Јапански премијер Абе је ову понуду упутио Обами на маргинама Самита о економској сарадњи Азијско–пацифичког региона у четвртак, преноси „Јапан тајмс“.

„Размотрићу активности одбрамбених снага у Јужном кинеском мору, са фокусом на то какав ефекат ситуација има на безбедност Јапана“, наводно је рекао Абе.
Портпарол Владе Јапана потврдио је Абеове изјаве, али је негирао да оне представљају промену политике и покушао је да ублажи страхове да Јапан жели повратак своје војске у тај регион кроз учешће у америчким операцијама „Слобода пловидбе“ у Јужном кинеском мору.

„Не постоје планови да наше одбрамбене снаге учествују у америчким операцијама ’Слобода пловидбе‘“, рекао је портпарол и додао да Јапан нема патроле у Јужном кинеском мору и да не планира да их пошаље у те воде.

Портпарол је такође рекао да је јапански лидер исказао подршку америчкој одлуци од прошлог месеца да пошаље разарач „Лесен“ на 21 километар од Суби гребена.

Острва у том архипелагу Кина сматра својом територијом, али на нека од њих претендују и друге земље у региону Пацифика. Кина је упад разарача назвала „отвореном провокацијом“ и жалила се тим поводом америчком амбасадору у Кини.