Девети јануар ће се увек славити као Дан Републике Српске упркос одлуци Уставног суда БиХ

24-11-2015 09:32:43 | | / vostok.rs |


У Републици Србској 9. јануар ће се славити као Дан Републике, без обзира на то каква ће бити оцена уставности Закона о празницима Републике Српске, коју је апелацијом пред уставним судом БиХ затражио муслимански члан Председништва државне заједнице БиХ Бакир Изетбеговић.

То су уочи одлучивања Уставног суда поручили у заједничкој изјави председник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Они су нагласили да о обележавању Дана Републике Српске постоји чврст консензус свих политичких партија са седиштем у Републици Србској, те да би свака одлука Уставног суда БиХ која би ишла у правцу поништавања 9. јануара као Дана Републике Српске представљала политичку, а не правну одлуку, и њено спровођење не би било могуће на територији Републике Српске.

„Обележавање 9. јануара као Дана Републике Српске не угрожава интересе ниједног народа у Републици Србској, али би било каква одлука у правцу оспоравања тог датума угрозила институт демократског одлучивања и демократски изражене воље грађана Републике Српске, што је апсолутно недопустиво“, наводи се у заједничкој изјави највиших званичника Републике Српске уочи најављене седнице Уставног суда БиХ поводом оцене уставности чланова Закона о празницима Републике Српске, према којем се 9. јануар обележава као Дан Републике.

У заједничкој изјави се истиче да ни Уставни суд БиХ, нити било која судска инстанца у свету не могу да пониште народну вољу манифестовану кроз одлуку Народне скупштине Републике Српске да 9. јануар прогласи Даном Републике.

Представници Републике Српске су подсетили да је 9. јануара 1992. године проглашена Република Србска и сасвим је природно да се тај дан и обележава као Дан Републике.

„Саму одлуку Уставног суда да уопште разматра Закон о празницима Републике Српске доживљавамо као намерно подривање Републике Српске и њених институција. Нажалост, одлука Уставног суда да уопште разматра ово питање представља још једну потврду да је правосуђе БиХ само инструмент у рукама појединих политичких партија које покушавају да кроз судске одлуке суспендују вољу половине државе и моделирају државну заједницу БиХ по својим жељама“, истиче се у заједничкој изјави.