Уједињење Русије и Француске ноћна мора ИД

25-11-2015 07:58:07 | | / vostok.rs |


Француски политичари све више су наклоњени тесној војној сарадњи са Русијом у борби против тероризма, посебно после напада на Париз. Ако Париз и Москва уједине своје војне напоре, то би могло да постане права „ноћна мора“ за терористичку организацију Исламску државу, сматра аналитичар америчког листа „Нешенел интерест“ Дејв Маџумдар.

Иако конкретни договори још нису постигнути, војна сарадња две државе више се не може посматрати искључиво као „могућа“, наводи аутор.

Француски председник Франсоа Оланд планира да се састане са руским председником Владимиром Путином у Москви, као и са америчким колегом Бараком Обамом у Вашингтону.

Очигледно је, притом, да ће Оланд од САД тражити да сарађују са Москвом, наводи аутор.

„Шта год да мислите о Русима, чињеница је да су они једини који су способни и који желе да изврше значајне акције у борби против тероризма. Мислим да је тешко замерати Французима због тога што разматрају могућност сарадње са Русијом, посебно пошто је Обама објавио да догађаји у Паризу неће бити основа за преиспитивање стратегије САД у Сирији“, наводи Маџумар речи бившег француског дипломате Симона де Гилбера, сарадника Центра за стратешка и међународна истраживања.

Аналитичар међутим сматра да управо дејства руске авијације наносе суштинску штету инфраструктурним објектима Исламске државе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут