САД све ближе идеји „отопљавања“ односа са Русијом

25-11-2015 08:08:07 | | / vostok.rs |


Без обзира на различите оцене о могућности сарадње Русије и САД у борби против Исламске државе, може се констатовати да се у билатералним односима осећа „отопљавање“, а САД се приближавају идеји да је Русија „потенцијални партнер у борби против Исламске државе у Сирији“, пише аналитичарка Ана Мулрин.

„Још пре терористичког напада предузимани су напори да се смањи могућност сукоба услед операције Русије у Сирији, али сада то отопљавање претпоставља ограничене могућности сарадње војних сектора две земље“, пише Мулрин, позивајући се на званичнике Пентагона.

Аналитичарка такође тврди да аналитичари и бивши војни чиновници САД верују да „на политичком фронту Русија, ако то буде желела, може да одигра значајну улогу у стварању услова да сиријски лидери седну за преговарачки сто“.

У овом тренутку, наставља ауторка, створен је систем комуникације руске и америчке војске у региону. Када су руске снаге у Сирији бомбардовале Раку, престоницу Исламске државе, прошле недеље, „Руси су се повезали са нама (америчком војском) и известили нас о својим плановима, и свако је наставио да се бави својом мисијом“, изјавио је амерички пуковник Стив Ворен, званични представник америчке операције у Сирији.

Без обзира на то што неки аналитичари и стручњаци страхују од могућег сукоба руских и америчких војних снага у Сирији, већина њих се слаже са тим да „Русија игра велику дипломатску улогу“ у решавању конфликта, закључује Ана Мулрин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут