Руски бомбардери у Сирији одсад само под заштитом ловаца

25-11-2015 08:32:18 | | / vostok.rs |


Руски војни експерти и аналитичари процењују да је сасвим могуће да је обарање Су-24 било – смишљена и испланирана провокација Анкаре.

Један од њих, Владимир Јевсејев, сматра да је Турска започела крајње опасну игру на коју Москва може одговорити – отпочињањем ваздушног патролирања сиријско-турске границе и наоружавањем сиријских Курда. Са онемогућавањем турске армије да уопште прелази на територију Сирије.

Он указује да су турски авиони два пута у последње време повређивали ваздушни простор Јерменије и да Русија – која има авио-базу у тој земљи – може почети да у таквим ситуацијама обара турске авионе.

И Виктор Надеин-Раевски сматра да се Анкара одлучила за провокацију и да она може бити чин освете Русији за уништавање нафтне инфраструктуре под контролом Исламске државе. Поготово што ИД – и то упола цене – нафту продаје преко Турске и Јордана.

Бивши начелник руског Генералштаба Јуриј Балујевски сматра да је војни врх у Москви направио две грешке.

Прва: што је уопште дозволио да руски бомбардери иду у акције без подршке ловаца.

Друга: што није примењена сила одмах након напада турских авиона на Су-24.

Балујевски сматра да се Анкара одлучила за удар, који је Владимир Путин назвао „ударом с леђа“, не само због тога што Русија Турску лишава јефтине нафте из Сирије, него и зато што се сиријска армија све више приближава граници са Турском – потискујући оне које Анкара штити, подршава и финансира.

Балујевски, иначе, предлаже да Русија искористи право на самоодбрану које јој гарантује члан 51. Повеље УН:

„Наш авион је уништен. Зато имамо право да употребимо оружје против оних који су у суштини ударили на сам суверенитет Русије и на наше пилоте. Додуше: требало је ударити одмах након што су они ударили. Али, ако нам не врате другог пилота, ако га ликвидирају – тада се треба држати тактике спржене земље. Тада не сме бити никакве поштеде!“

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут