НАГРАДУ „БАЉШАЈА КЊИГА“ ДОБИО ЈЕВГЕГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН ЗА РОМАН“ЛОВОР“

09-12-2013 11:50:14 | | / mojenovosti.com |

У Дому Пашкова објављена су имена добитника највеће књижевне награде у Русији „Велике књиге „( Большая книга ). Од једанаест финалиста који су ушли у ужи избор ,три су победника: први је Јевгеније Водолаксин за роман „Ловор „ ( Лавр), на другом месту је Сергеј Бељаков за биографију“Гумињев, син Гумиљева „ (Гумилев сын Гумилева ), док је трећепласирани Јуриј Бујда за роман „Лопов, шпијун и убица „( Вор, шпион и убийца ).

Водолазкин је неколико дана касније за свој роман „Ловор „ добио и књижевну награду „Руски букер „.

Награду „За част и достојанство „ добио је Јевгениј Александрович Јевтушенко који се налази у САД где се опоравља после ампутације ноге, па није могао доћи на церемонију , него се свечаном скупу обратио телефоном рекавши :

„ Дубоко сам дирнут што је моја поезија удостојена тако високе награде.Сви сада говоримо о тражењу националне идеје.Али је она давно изражена у руској књижевности. И човек којему недосатје љубав према поезији сопствене земње , није у потпуности грађанин.“

Да подсетимо, читаоци су последњих месеци гласали на интернету и изгласали овакав редослед фаворита за „Баљшују књигу „ :1. Маја Куческа за роман „Тетка Мотја „( Тетя Мотя) ; 2.Сергеј Бењаков биограија „Гумљев син Гумиљева „ 3.Јевгеиј Водолазкин , роман „Ловор“.

Овогодишња особеност доделе највеће руске награде за књижевност у Дому Пашкова састојала се у томе што су госте очекивале три награде истворемено.

“Домаћица вечери „ је већ по традицији била „Баљшаја књига „ али заједно са њеним добитницама на сцени су се појавили и победници Сверуског конкурса за најбоље књижевно дело за децу и омладину „Књигуру „ ( Книгуру )и ново име међу руским књижевним нградама –признање која носи име Алексанадра Пјатигорског за набољи философски оглед.

Добитници награде „Књигуру“ су Јевгениј Рудашевски за књигу „Бзоу „,Станислав Востоков („ Фросја Коровина“ ) и Јелена Ленковска( „Благо Рифејских планина“ ).

У пригодном програму уручивања награда учествсвли су поред писаца и глумци МХТ „Чехов „ Алиса Гребеншчикова и Дмитриј Назаров ,а награду Сегеју Бељакову уручио је прслављени космонаут Алексеј Леонов који је казао неколико речи о томе колико је књига њему била важна у животу:

“У 14 .години сам прочитао „Повест о правом човеку“ и после ње сам зажелео да летим и постанем прави човек.“

Наградни фонд „Баљшој књиге „ за ову годину износи 6, 1 милона рубаља.

Награда установљена 2005. г.

Националну књижевну награду „Баљшаја књга „ основао је 2005.г. „Центар подршке домаћој књижевности „, а оснивачи су били АЛФА-банка,група компанија „Ренова „, „Видео Интернешнл“,бизнисмени Роман Абрамович и Александр Мамут, Трговачка кућа ГУМ,часопис „Медвед“. У саосниваче ове нагрде се убрајају : Министартво културе Руске Федерације,Федерлна агенција за штампу и масовне комуникације,Институт руске књижевности Руске акадмеије наука (РАН),Руски књижевни савез, Руска библиотекарска асоцијација,ОАО“Газпром –Медиа“, ИТАР –ТАСС, Издавачка кућа „Комсомолска правда“.

Изјаве лаурета

Јевгениј Водолзакин, добитник прве награде („Ловор „)

„Док годи ми уста не напуне глином,из њих ће се моћи чути само речи захвалности. Захваљујем супрузи,уредницима Јелени Шубиној и Дмитрију Лихачову.

Ово је књига о путу к Богу, о вечној љубави.У њој је веома много тема.Међутим ,нема прототипа за главног јунака.Он је израстао из десетак реалнох личности „.

Сергеј Бељаков добитник друге награде (Гумиљев син Гумуљева )

„Лав Гумиљев није једина тема мојих истраживања .То је потпорна тачка . Кад сам написао књигу личност Гумиљва је за мене постала живља и јаснија.“

Јуриј Бујда, добитник треће нагрде ( „Лопов, шпијун убица „)

„Нисам очекивао нагарду, али видит,све нас изненди случај“.

Маја Кучерска , лидер по резултатима гласања читалаца на интернету ( роман„Тетка Мотја „):

„За мене је на првом емсту важно признање два-три човека чија мишљења ценим.

Невероватно ми је важно и кад се критика одоси према мом тексту с интересовањем. Ја сам, разуме се , и сама гласала за некоико књига: за „Ловор,“,“Опис града „, за „Гумиљева сина Гумиљева“.

Ако се под женском прозом подразумева управо тезга на пијаци,онда мој роман „Тетка Мотја „ и није никаква проза.

Женска проза је нешто лакша варијанта књижевности ,а мој роман није баш тако лак за читање : дугачак је и покреће нека врло важна питања.“