Шојгу: Русија успоставила контакте с Француском и САД

25-11-2015 08:47:40 | | / vostok.rs |


Русија је у оквиру стварања међународне антитерористичке коалиције већ успоставила сарадњу с оружаним снагама Француске, Турске, Јордана, САД и предлаже ширу сарадњу, саопштио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„На плану координације заједничких дејстава успели смо да постигнемо одређени напредак. Управо је успостављена сарадња с Оружаним снагама Француске, успостављен је целодневни канал директне везе с Турском“, рекао је Шојгу у Каиру током разговора с председником Египта Абделом Фатахом Саидом ел Сисијем.

Настављају се контакти с државама Персијског залива.

„С Јорданом смо се договорили о стварању радног механизма за усаглашавање дејстава на небу изнад Сирије у Оману. С америчким партнерима смо потписали меморандум о спречавању инцидената и обезбеђивању летова војне авијације током операције“, рекао је министар.

„Ипак, предлажемо ширу сарадњу“, нагласио је Шојгу.

У контексту изјаве председника Русије Владимира Путина „залажемо се за стварање међународне антитерористичке коалиције која би могла да зближи све државе на основу међународног права, руководећи се принципима Повеље УН“, рекао је Шојгу.

Према његовој оцени, у блискоисточним питањима у целини, као и у другим правцима спољне политике „Русија тежи да доследно унапређује позитиван развој догађаја, да ствара колективне кораке на основу принципа Повеље УН“.

Русија Египат посматра као једног од водећих партнера у арапском свету, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, Русија и Египат треба да координирају акције за супротстављање тероризму, укључујући питања обезбеђивања цивилног саобраћаја.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут