Асадова армија успоставила контролу над магистралом Дамаск-Хомс

09-12-2013 05:10:29 | | Факти/ mojenovosti.com |

Сиријске владине снаге успоставиле су контролу над аутомагистралом Дамаск-Хомс, што јој омогућава наставак офанзиве и коначно обезбеђује несметан превоз бојних отрова према медитеранској луци Латакија.

Ова стратешки важна саобраћајница повезује север и југ Сирије, а пуне три недеље њоме није било никаквог саобраћаја. Због офанзиве регуларне армије на побуњеничка упоришта на оближњој планини Каламун.
Главна битка вођена је за град Набак (68 километара северно од Дамаска) и још није сасвим завршена јер ће Асадовим снагама, како је објављено, бити потребни још дан-два да „очисте неке џепове и сломе остатке отпора”.
У Набаку су борбе вођене за сваку улицу и сваку кућу. Магистрала је отворена за саобраћај чим су били ослобођени западни и централни делови града.
Неки очевици су изјавили да бу побуњеници повремено цивиле користили као живи штит и да су неке и стрељали.
У Набаку су против владиних снага ратовале бригаде исламиста из Џебхат ан-Нусра и Исламске државе Ирака и Сирије.
Једна од борбено најспособнијих побуњеничких формација – Џејш ал-Ислам (Исламска армија) под командом Захрана Алуша – повукла се из Набака и пребацила у Јабруд (57 километара од Дамаска) који је последње упориште побуњеника на северним падинама Каламуна, а налази се само пет километара од магистрале Дамаск-Хомс.
Сиријска армија је пре Набака ослободила градове Кара и Деир-Атија које су побуњеници заузели пре годину дана.