Матвијенкова: Русија ће предузети оштре мере ако Кијев не пусти струју Криму

26-11-2015 09:25:04 | | / vostok.rs |


Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко упозорила је Украјину на оштре мере Русије ако не успостави снабдевање Крима струјом.

Ако Украјина не успостави снабдевање Крима струјом, Русија ће предузети контрамере на којима се већ ради, изјавила је председница горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко.

„То није провокација, то је терористички напад“, рекла је Матвијенкова.

Она је нагласила да методе које Украјина предузима против Крима подсећају на методе нациста приликом блокаде Лењинграда.

„Ако Украјина не успостави електроснабдевање Крима, мораћемо да предузмемо контрамере. На таквим мерама се већ ради“, рекао је сенаторка.

Крим је у недељу увече потпуно остао без струје, због минирања стубова линија за снабдевање на југу Украјине, којима се напајало полуострво. У региону је уведена ванредна ситуација.

Председник Русије Владимир Путин изненађен је позицијом украјинских партнера када је у питању ситуација са енергетском блокадом Крима — без њиховог прећутног пристанка до овог догађаја није могло доћи.

„Наравно, ови проблеми ће бити превазиђени. Изненађује само позиција наших партнера из Кијева. Без њиховог прећутног пристанка, то се није могло десити — то је очигледно и јасно. Они говоре да Крим треба вратити у састав Украјине и ругају се људима — раде управо супротно. Али, то је њихов избор“, рекао је руски председник.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут