Бајден: Проживели сте рат и желите другима да олакшате такве патње

26-11-2015 10:12:25 | | / vostok.rs |


Амерички потпредседник Џозеф Бајден поздравио је кораке Београда и Приштине према конструктивном дијалогу, називајући то историјским кораком.

„Поздрављамо кораке Србије и Косова према конструктивном дијалогу. ЕУ ту помаже и то је историјски корак“, рекао је Бајден на конференцији за новинаре на крају самита процеса Брдо-Бриони у Загребу.

Бајден је навео такође и да САД подржавају Дејтонски споразум и евроинтеграције региона.

„Границе ЕУ треба да обједине земље овог дела Европе“, поручио је Бајден.

Међутим, Бајден је оценио да је Босна и Херцеговина, како је рекао, пример заостајања у процесу.

„Народ је заустављен јер су вође преспоре“, казао је Бајден и изразио наду да ће доћи до напретка и у Македонији и да ће се решити спор с Грчком око имена.

Говорећи о избегличкој кризи, Бајден је рекао да је по том питању важна сарадња као и у борби против тероризма.

„Помагаћемо ЕУ и настојати да спречимо улазак терориста. Радићемо провере биолошких података избеглица. Ви се жртвујете у избегличкој кризи више него ми. Проживели сте рат и желите другима да олакшате такве патње“, додао је амерички потпредседник.

Земље-чланице процеса Брдо-Бриони сложиле су се да је за јачање стабилности и сигурности у југоисточној Европи нужно наставити јачање трансатлантског парнерства САД и ЕУ, наведенео је у заједничкој изјави шефова држава бивше СФРЈ и Албаније, уз присуство америчког потпредседника Џорџа Бајдена и председника Савета Европе Доналда Туска.