Николић на пролеће у посети Хрватској

26-11-2015 08:19:07 | | / vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић изјавио је у Загребу да ће у билатералну посету Хрватској вероватно доћи на пролеће.

Томислав Николић је рекао новинарима по завршетку самита Брдо-Бриони да би у фебруару или марту могао да дође у посету Хрватској ако не буде ванредних избора што, како сматра, није добро за Хрватску.

На питање новинара да ли га је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић позвала у посету Загребу, Николић је рекао да се синоћ на кратко састао са њом и да му је рекла да ће за Божић ићи на Косово да посети хрватске војнике.

„Рекла је и да би ме одмах позвала али да чека да се конституише хрватска влада“, додао је Николић.

Председник је оценио да је данашњи самит протекао у пријатељском и добром тону, али да, како је додао, увек има варница између њега и косовске председнице Атифете Јахјаге, јер о Косову уобичајено говори као о држави.

Председник је навео да је потпредседнику САД Џозефу Бајдену пренео да утиче на ЕУ како би се покренуло отварање преговарачких поглавља са Србијом.

Према његовим речима, Бајден је похвалио Србију и због позитивног односа према мигрантској кризи и доприноса миру и стабилности у региону.

Упитан да ли се Грабар Китаровићева наљутила због тога што ју је, долазећи на самит, пољубио три пута, Николић је рекао да је то његов обичај.

„Сада је и она упознала србски обичај као што је претходно имао прилику и бивши председник Иво Јосиповић… Волим да оне који не познају наше обичаје пољубим три пута и не видим у томе ништа лоше“, додао је Николић.