Русија уводи додатне провере производа из Турске

26-11-2015 10:53:27 | | / vostok.rs |


Влада Русије је наложила руској Служби за ветеринарски и фитосанитарни надзор (Росељхознадзор) да појача контролу над испорукама пољопривредних производа из Турске.

Руска влада наложила је „Росељхознадзору“ да организује додатне провере на граници са Русијом и у предузећима у самој Турској, саопштио је шеф Министарства пољопривреде Русије Александар Ткачев.

„Узимајући у обзир већи број кршења руских закона од стране турских произвођача, Влада Руске Федерације је наложила ’Росељхознадзору‘ да појача контролу над испорукама пољопривредних производа из Турске, као и да организује додатне провере на граници и у местима производње, непосредно у Турској“, рекао је руски министар.

Министар је навео да у последње време пољопривредни ресор добија писма потрошача и индустријских савеза о безбедности пољопривредних производа који стижу из Турске у Русију.

„Министарство пољопривреде је анализирало ситуацију и ја сам информисао Владу Руске Федерације да, нажалост, у просеку 15 одсто турских пољопривредних производа не одговара руским законима“, рекао је министар. Према његовим речима, од почетка 2015. године регистровано је око 40 случајева откривања штетних супстанци које су забрањене у Русији у турским производима животињског порекла.

„У овом тренутку режим појачане лабораторијске контроле је на снази према два турска предузећа, а за шест предузећа је уведен режим привременог ограничавања. У поврћу је такође откривено присуство више од дозвољеног нивоа садржаја пестицида, нитрата и нитрита“, саопштио је Ткачев.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут