Москва може жестоко да узврати Анкари

26-11-2015 11:04:39 | | / vostok.rs |


Москва је спремна да одустане од руско-турских пословних пројеката и војне сарадње са Анкаром због обарања бомбардера Су-24, пише руски лист „Комерсант“.

Руски-турски пословни и војни пројекти вредни десетине милијарди долара могу бити замрзнути због турског обарања руског авиона Су-24, јавио је руски лист позивајући се на високе владине изворе.

Према изворима листа, Москва ће Анкари узвратити „жестоко“, и то потезом који ће имати озбиљан утицај на руско-турске односе у многим областима.

Конкретно, руски енергетски гигант „Гаспром“ одлучиће о даљем спровођењу пројекта гасовода „Турски ток“ вредног 11,4 милијарди евра. Према писању Ројтерса, Русија је тренутно главни снабдевач Турске природним гасом. Од 50 милијарди кубних метара, колико годишње троши, Анкара од Русије купује 28-30 милијарди.

Поред тога, руска државна корпорација за атомску енергију „Росатом“ може да замрзне 22 милијарде долара, колико је вредан уговор о изградњи прве нуклеарне електране у Акују у Турској.

Руска Федерална туристичка агенција „Ростуризам“ јуче је препоручила туроператорима да суспендују продаје карата и аранжмана за Турску, позивајући се на све веће терористичке претње. Истог дана, раније, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров саветовао је грађанима ове земље да не путују у Турску. Како наводи Ројтерс, руски туристи су, после немачких, у Турској најбројнији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут