Сребреница медијска завеса иза које се прикривало етничко чишћење Срба

26-11-2015 11:37:57 | | / vostok.rs |

Одговорност за Сребреницу сносе стране обавештајне службе


Војни вештак одбране генерала Ратка Младића Митар Ковач тврдио је у процесу против генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом да војно и политичко руководство Републике Српске није планирало масовно убиство муслимана из Сребренице у јулу 1995. године.

Током унакрсног испитивања, Ковач је одговорност за те догађаје приписао страним обавештајним службама, паравојскама и плаћеницима, али је потврдио да су били умешани и безбедносни официри Војске Републике Српске, које је Трибунал већ осудио због дешавања у Сребреници.

У извештају, који је одбрана увела у доказе, генерал Ковач је оценио да су догађаји у Сребреници у јулу 1995. представљали "медијску завесу иза које се прикривало етничко чишћење и геноцид над Србима из Книнске крајине и западне Босне, током операције `Олуја` у августу 1995. године".

На инсистирање тужиоца Питера Маклоског да каже ко је испланирао злочин у Сребреници, ако нису србски лидери, Ковач није конкретно одговорио.

Он је сугерисао је да је иза тог злочина "вероватно" стајао "дио обавештајних служби дела међународне заједнице" преко "утицаја" на муслиманске и српске лидере који су доносили "нерационалне одлуке", каква је била одлука Срба да уђу у Сребреницу.

Ковач је оценио да генерал Младић не сноси командну одговорност за овај злочин, који је се "догодио према плану неког другог", а починили су га "плаћеници" и "паравојне формације из Подриња, вероватно у координацији са неким безбедносним официрима и спољним фактором".

Оцењујући да је овај злочин, на крају рата, најмање требао политичком и војном руководству Срба, Ковач је потврдио да су у планирање пада енклаве и премештања становништва били умешани Алија Изетбеговић и тадашњи амерички председник Бил Клинтон.

"Они нису били умешани у планирање злочина, него у планирање напуштања Сребренице", прецизирао је војни вештак одбране.

Хашки процес генералу Младићу биће настављен у понедељак, 30. новембра.