Дејвид Ган певач групе “Дипеш мод” прешао у православље

10-12-2013 12:45:50 | | Поуке/ mojenovosti.com |

Група “Дипеш мод” у мају ове године је одржала велики концерт на београдском Ушћу, али мало је познато да је певач овог енглеског бенда Дејвид Ган још 1999. године прешао у православље.

Ган, који је током деведесетих година прошлог века имао много проблема са дрогом и депресијом, оженио се са Џенифер, пореклом Гркињом и одлучио да постане православац.

Ипак, певач “Дипеш мода” није једина светска звезда из западног света, која се крсти се са три прста. Источном хришћанству су се окренуле и многе друге славне личности.

Православни Холивуд предводе оскаровац Том Хенкс (55) и бивша супруга Бреда Пита Џенифер Анистон (41). Док је Анистонова, која се прославила ТВ серијом „Пријатељи“, веру наследила од родитеља грчког порекла, Хенкс се православљу окренуо 1988. године, када се оженио Ритом Вилсон, такође глумицом.

- Мислим да је православље моје духовно наслеђе – рекао је Том Хенкс, двоструки добитник Оскара.

Хенкс је рођен као римокатолик (његов отац Амос је потомак Абрахама Линколна), али је после венчања са колегиницом Вилсон, чија је мајка Гркиња, по личном признању, упознао сву лепоту православља.

Славни глумац се данас активно брине о калифорнијској цркви Свете Софије, која припада Цариградској патријаршији. Хенкс се уочи сваког Васкрсаса причешћује са породицом.

Због љубави православац је постала и Наоми Кембел (40). Славна манекенка се већ неколико година забавља са Владиславом Дороњином, руским тајкуном, који се обогатио на некретнинама.

Славних православаца има и међу спортистима.

Најпознатији је Чех Јаромир Јагр (38), легенда НХЛ лиге и званично један од двојице најбољих хокејаша свих времена, који је 2001. године приступио Руској православној цркви.

- То ми је било потребно. Преласком у православље схватио сам многе ствари у животу – искрен је Јагр.

Ту је и Трој Поламалу (29), најбољи дефанзивац НФЛ лиге америчког фудбала.

Иако полинежанског порекла,Трој се током брака са Гркињом Теодором упознао са православљем и постао велики верник.

Пости све постове, на терену се често крсти са три прста, радо говори о православљу и редовно иде на ходочашћа по Грчкој.

ИНСПИРАЦИЈА У СРПСКОЈ ПОЕЗИЈИ

Истакнути православац је и сер Џон Тавенер (67), прослављени енглески композитор класичне музике, који је 1977. године приступио Руској православној цркви. Утицај православља, нарочито византијског канона, постао је доминантан у његовим делима, по којима је стекао светску славу. Тавенерова „Завеса храма“ из 2003. године компонована је по текстовима из антологије „Средњевековна и ренесансна србска поезија 1200-1700“, аутора Предрага Р. Драгића Кијука.