Сарајево укинуло Дан Републике Српске

26-11-2015 09:24:11 | | / vostok.rs |


Суд државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ је "утврдио" да Закон о празницима Републике Српске није у складу са Уставом државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ и наложио Народној скупштини Републике Српске да у року шест месеци од достављања ове одлуке усагласи овај закон са Уставомдржавне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ.

Захтев суду је поднео муслимански члан Председништва државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ, Бакир Изетбеговић.

Уставни суд државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ наложио је Народној скупштини Републике Српске да у року шест месеци од достављања ове одлуке усагласи члан 3б) Закона о празницима Републике Српске са "Уставом БиХ" и у истом року обавести Суд о предузетим мјерама с циљем извршења ове одлуке, саопштено је из ове установе.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да никакав суд не може оспорити Дан Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске ће, у складу са донесеном Декларацијом, утврдити свој однос према одлуци "Уставног суда" БиХ.

"Чињеница је да је наведена одлука донесена на штету Републике Српске гласовима два муслимана и три странца, што показује да ни ова одлука није легитимно донесена од већине судија из БиХ и да је БиХ под међународним протекторатом, чиме се гуши демократски изражена воља њених грађана", наводи се у саопштењу .

Министар правде Републике Српске, Антон Касиповић, истакао је да је разочаран одлуком . "Сасвим је јасна и препознатљива суштина апелације, мотиви и разлози и заиста мислим да ово не доприноси било каквом напретку", рекао је Касиповић. "Сигуран сам да ни самом апелацијом ни одлуком, суда нисмо ближи напретку. Мислим да смо се вратили корак уназад. То је долука која неће допренити бољем животу ниједног грађанина БиХ ни Републике Српске", закњучио је министар правде Српске..

Витомир Поповић, декан Правног факултета у Бањалуци истакао је да је крајње време да представници из Републике Српске повуку из те установе, па нек они сами доносе одлуке какве они хоће."Ми ћемо Дан Републике празновати као што смо и до сада празновали", поручио је Поповић.

Одлука Суда, донесена је прегласавањем страних и муслиманских судија и њом се изражава непризнавање легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонских решења, сматра правни експерт Миле Дмичић.

Дмичић је рекао да је ова одлука првенствено политички, а не правно заснован акт.