Путин: Послали бисмо С-400 раније да смо сумњали на издају

26-11-2015 09:57:07 | | / vostok.rs |

Инфраструктура ИД у великој мери уништена


Русија би одавно разместила противваздушне ракетне системе С-400 да је разматрала могућност издајничког „забадања ножа у леђа“, изјавио је руски председник Владимир Путин након разговора са француским колегом Франсоа Оландом вечерас у Москви.

Путин је рекао да размештање С-400 није разматрано раније јер нико није могао да претпостави да би безбедност руске авијације могла да буде угрожена.



Говорећи о војној операцији у Сирији, руски председник је нагласио да је инфраструктура терористичке организације Исламска држава у великој мери уништена, а финансијско стање уздрмано.

Путин је такође истакао да борба против терориста у Сирији није могућа без копнене војске, док ту улогу тренутно може да игра искључиво сиријска армија.

Руски и француски председници договорили су се да ће повећати сарадњу у борби против тероризма у виду размене информације и координисаног рада војних специјалиста.

Са друге стране, француски председник Франсоа Оланд изјавио је да Русија и Француска морају да делују заједнички у борби против тероризма.

„Неопходно је достићи консензус како би се формирала широка коалиција за борбу против тероризма“, рекао је он.

Истовремено, рекао је Оланд, потребно је наћи политичко решење за сиријску кризу и формирати независну прелазну владу.

Према речима Путина, Француска ће да избегава нападе на снаге које су спремне да се боре против тероризма.

Политичко решење у Сирији

Француски председник је нагласио да у будућим изборима у Сирији треба да учествују све политичке партије заступљене у тој земљи.

Говорећи о будућности сиријског председника Башара ел Асада, Оланд је поновио да он не може да игра никакву улогу у будућности Сирије, док је Путин рекао да о његовој судбини треба да одлучује сам сиријски народ.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут