МИЛО И ИВИЦА: ТИ МЕНЕ ЗОВИ СЕРДАРЕ А ЈА ЋУ ТЕБЕ ВОЈВОДО, А КОЛИКЕ СМО ЛОПИНЕ ТО МИ ЗНАМО !?

10-12-2013 08:28:10 | | Фејсбук репортер/ mojenovosti.com |

Међусобно уважавање Србије и Црне Горе

Сва питања између Србије и Црне Горе која се сматрају отвореним, решавају се на најнормалнији начин, уз уважавање интереса обеју земаља, рекао премијер Ивица Дачић. Нема ниједног озбиљног проблема у односима Србије и Црне Горе, каже црногорски премијер Мило Ђукановић.
Премијери Србије и Црне Горе, Ивица Дачић и Мило Ђукановић, истакли су да су односи двеју земаља на узлазној линији после извесног застоја и да нема отворених питања која се не могу решити. Двојица премијера су констатовала и да сва питања треба решавати уважавајући интересе обеју земаља.
Дачић: Нећемо на Црној Гори вежбати инаћење
Премијер Ивица Дачић рекао је да сматра да је одлука Подгорице да призна једнострано проглашену независност Косова била погрешна, али да Србија нема намеру да се због тога инати с Црном Гором.
“Тај проблем у нашим односима је настао пре неколико година. Ако смо нормализовали односе са свим западним државама које су признале независност Косова и које су биле промотери и спонзори те независности, нећемо ваљда на Црној Гори да вежбамо инаћење. Ми сматрамо да је то била грешка, али је и грешка наших руководстава што нису предлагала решења”, рекао Дачић.
Он је истакао да Ђукановић, и поред разлике у погледима двеју држава о Косову, има разумевање за ставове Србије о напретку и тешкоћама кроз које представници Београда пролазе у бриселском дијалогу.
Подсетивши да се далеко одмакло у примени Бриселског споразума, Дачић је навео да је управо данас обављен разговор са представницима полицијске администрације са севера Косова који су подржали владину политику, чему је, како је рекао, доказ и то што је 338 њих прихватило да буду пензионисани и да наставе рад у косовској полицији.
Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре после разговора у Палати “Србија” у Београду рекао да Србија жели “најтешње могуће односе” с Црном Гором и да треба “релаксирати неприродну ситуацију где су односи били оптерећени непотребним питањима која су била супротна расположењу наших народа и наших људи”.
Ђукановић је изразио задовољство што су међудржавни односи у сталном успону и оценио да су “увелико оздрављени” након извесних проблема насталих због питања кроз која је пролазио цео регион. “Нема ниједног озбиљног проблема у односима нити нечега налик нерешивом проблему”, рекао је црногорски премијер.
Дачић и Ђукановић су оценили да две земље треба међусобно да се помажу у приступању Европској унији и навели да ће у томе помоћи и данас потписани споразум о сарадњи двеју влада у евроинтеграцијама.
Ђукановић је рекао да су разговарали и о мањинама, док је Дачић истакао да је “Србија заинтересована за положај србског народа који живи у Црној Гори, исто као што поштује заинтересованост Црне Горе за положај црногорског народа, односно грађана Црне Горе који живе овде”.
“Ми стално мобилишемо србски корпус у Црној Гори да буде што активнији део политичког спектра у Црној Гори”, рекао је Дачић. Премијер Србије је рекао да две земље треба да “гурају” једна другу у евроинтеграцијама, да у привреди искористе компаративне предности и наступају на трећим тржиштима, и да заједнички привлаче инвестиције.
Ђукановић је рекао да је Црна Гора прошлу годину добро искористила за консолидацију јавних финансија и изразио очекивање да ће јој то омогућити да буде “једна од најдинамичнијих инвестиционих дестинација у региону”, поручивши да су за инвестиције из Србије врата отворена.
“Идентификовали смо подручје производње хране као једну од најреалнијих приоритетних шанси за сарадњу у предстојећем периоду”, рекао је Ђукановић.
Пруга ка Бару “логичан наставак” пруге Београд-Будимпешта
Поводом заједничких пројеката, Дачић је рекао да је пруга ка Бару “логичан наставак” пруге Београд-Будимпешта, о чијој је модернизацији постигнут договор с Кином и Мађарском.
Премијер Србије је рекао да треба радити и на решавању трговинског дебаланса који постоји на црногорској страни.
Дачић је рекао да у дефинисању заједничких интереса треба релаксирати одређене теме које су оптерећивале односе и да зато Беогад жели да однос с Подгорицом заснива на два начела.
Први је да Србија и Црна Гора једна другој желе све најбоље, што значи и да “Србија нема никаквих скривених намера у односу на Црну Гору”, рекао је Дачић додајући да је други да на основу тесних веза држава и пријатељства народа треба градити билатералне односе и решавати отворена питања на начин на који се она обично решавају у свету.
“Данас апсолутно није било никаквих спорних питања која не бисмо могли да решавамо у нашем дијалогу и ово је још један велики корак напред у развоју наших билатералних односа”, рекао је Дачић.
Ђукановић је рекао да добре односе Србије и Црне Горе објашњава споразумни разлаз из заједничке државе “на начин који није примерен Балкану” и да су тада Србија и Црна Гора показали да су демократски зрела друштва.
Размена искустава
Наглашавајући да је Црна Гора почела приступне преговоре с ЕУ, Ђукановић је рекао да искуства Подгорице у припремама преговора, нарочито за поглавља 23 и 24, могу бити “драгоцено искуство Србији која сада мора да припрема исте те акционе планове и преговарачке позиције”.
“Исто тако, јасно је да Црној Гори могу бити веома драгоцене експертизе којих има у Србији у разним областима, јер је у време заједничке државе Београд био не само административни већ и интелектуални и стручни центар”, рекао је Ђукановић.
Ђукановић је током дана разговарао и са предсеником Скупштине Небојшом Стефановићем, а на том састанку, такође, је истакнут значај сарадње и размене искустава две земље када је реч о процесу европских интеграција.
Дачић је рекао и да је договорена седница двеју влада, као и да такав самит треба да се одржава једном годишње.
Ђукановић се данас састао и са потпредседником Владе Александром Вучићем, председником Скупштине Небојшом Стефановићем, а и делегације двеју земаља одржале су састанак.
У разговору о двојном држављанству премијери су констатовали да две државе имају различите концепте за решавање тог питања и да је у овом тренутку тешко доћи до компромиса.
Дачић је с тим у вези истакао да “од тога не треба правити никакву драму”, а Ђукановић је нагласио да ће се временом и са све мањим политизовањем овог питања отворити простор за нека компромисна решења.
На питање новинара да ли је било речи о Дарку Шарићу, Ђукановић је рекао да се о њему конкретно није разговарало, али да је афирмисана већ унапређена полицијска сарадња.
“Шарић је само једно од питања којима се бавимо”, рекао је Ђукановић.
Успостављање платног промета зависи од банака
Говорећи о платном промету, премијери Србије и Црне Горе оценили су да успостављање директног платног промета између две земље зависи од заинтересованости комерцијалних банака да раде тај посао.
Дачић је рекао да о тој теми треба да разговарају људи из влада Србије и Црне Горе и органи и институције које се баве финансијама.
“До сада није било интересовања комерцијалних банка за успостављање директног платног промета”, рекао је Дачић и додао да губици износе десетине милиона евра због тога што нема директних плаћања између две земље.
Ђукановић је указао на то да ће евроинтеграције Црне Горе и Србије убрзати успостављање директног платног промета.
“Што се више будемо приближавали ЕУ и еврозони, то ће бити већа заинтересованост да се искористе погодности (које нуде централне банке)”, навео је Ђукановић.
Црногорски премијер је у дворишту Владе Србије у Немањиној 11 положио венац на спомен-плочу убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу.
На траци на венцу је порука: “Зорану Ђинђићу, првом демократском премијеру Србије, мојем драгом пријатељу – Мило Ђукановић, председник Владе Црне Горе”.