Камничка Бистрица: Дижу цркву за страдалнике

10-12-2013 08:45:01 | | Новости/ mojenovosti.com |

СЛОВЕНАЧКЕ гробнице, откривене током последње деценије, у којима почивају насилно уморени антикомунисти који су тражили спас у бегу с родних огњишта према далекој Европи, добиће, коначно - обележје. У месту Камничка Бистрица, где је побијено око 3.500 учесника збега из Црне Горе, њихова родбина и потомци, подићи ће црквицу-капелу, где ће потомци моћи да упале свеће за покој душа страдалника.

- Недавно смо посетили Словенију и у разговору с представницима општине Камник, али и другима, наишли на разумевање да се стратиште обележи - каже Владо Никлановић, из Удружења „Открићемо истину“. - Главни посао извешће наша фамилија, ја и моји синовци.
Владо је успео да преживи словеначки масакр, али су у словеначким шумама нашла смрт два његова брата Митар и Томо. Као и хиљаде других.
Словеначко крваво пролеће, како најчешће називају брутална убиства на десетине хиљада антикомуниста који су се нашли 1945. на северу бивше Југославије у намери да напусте њене границе, до сада је делимично заинтересовала само Европљане. На адресу Удружења „Открићемо истину“ из Будве, које се годинама бави судбином око 20.000 људи, жена и деце, који су се нашли у словеначким шумама у намери да се придруже Енглезима, а већина њих је нашла смрт током маја, јуна и јула 1945. године, стигло је нешто раније писмо Делегације ЕУ у Црној Гори. Ради се о одговору на захтев поменутог удружења да ово питање буде предмет расправе и у црногорском парламенту, који је до сада то упорно одбијао. Но, до расправе никада није дошло.
- Видели смо да једино сами, уз помоћ Словенаца који су цивилизовано приступили овом питању, можемо нешто учинити. А то је обележити једну од највећих гробница. Не никаквим обелисцима и сличним монументима него скромном црквицом, како то приличи и жртвама и њиховој родбини. Ту би се одржавао сваке године парастос - истиче Никлановић.
У будванском удружењу кажу да су на бројне релевантне адресе у Црној Гори до сада упутили и документа и имена страдалника, како би се макар на који начин држава укључила у даље откривање скривене историје, па и помогла у скромном обележавању стратишта, као што су то урадиле друге европске државе.
Најречитије о том крвавом пролећу, када је убијао брат брата, говори књига „Пуцај, рат је завршен“, коју је издало ово удружење, а која до у детаље описује страдање Црногораца у Словенији које су партизани убили без суђења, доказане кривице и без права на одбрану пошто је Други светски рат завршен. У тој обимној књизи, коју краси објективност у третирању ове теме и која је доживела највише оцене стручне јавности, налазе се и имена 5.221 страдалника. Након бројних промоција књиге широм Црне Горе сакупљено је више од 1.000 нових имена и тај посао се наставља. Ту су и други материјали који осветљавају причу која је шест деценија била пар екселанс табу тема.
Централна прича будванског удружења је судбина великог збега, који је кренуо из Подгорице 6. септембра 1944. у намери да се састане са савезницима Енглезима на северу Југославије. Чинило га је око 20.000 људи. Били су то остаци краљевске војске у отаџбини, 70 свештеника Митрополије црногорско-приморске, на челу са митрополитом Јоаникијем Липовцем, интелектуалци, обичан свет, жене и деца. Путовали су врлетним планинама Црне Горе и Босне, потом преко Хрватске у пролеће 1945. стигли у Словенију. Успут је страдао велики број људи из збега, које су убијали и партизани и усташе, Немци, зима и глад. Пошто нису успели да се састану са Енглезима предали су се партизанској војсци, која их је убрзо потом стрељала на више места широм Словеније.
Удружење из Будве ступило је пре осам година у контакт са словеначким властима које су радиле на откривању гробница из тог периода. На челу државне комисије Словеније за откривање гробница налазио се др Митја Ференц. Пронађено је око 600 гробница у којима су остаци стрељаних из Црне Горе, Србије, Хрватске, Словеније... Будвани су заједно с Митрополијом црногорско-приморском организовали парастос жртвама 16. јуна 2005, тачно на шездесетогодишњицу масакра. У месту Камничка Бистрица где су масовне, још сасвим неистражене гробнице учесника збега из Црне Горе.
- Наш циљ није ревизија историје, не тражимо никакав реваншизам и слично. Хоћемо само оно што ради одавно сав цивилизовани свет - да се обезбеди право на гроб. Једно од најстаријих у корпусу људских права. И да то, наравно, подржи наша држава, како су то учиниле остале земље региона и Европе, које су давно покопале своје мртве и тако заклопиле мучну страницу наше историје. Пошто је све то изостало ми смо одлучили да о свом трошку подигнемо скромно обележје како би будуће генерације могле да се поклоне сенима својих предака, убијених након завршетка Другог светског рата - кажу у Удружењу „Открићемо истину“.
ПРЕДСЕДНИК
оставио аманет ПРОШЛЕ године умро је Душан Никлановић, дугогодишњи председник Удружења „Открићемо истину“, један од преживелих из словеначког пакла. Човек који је највише урадио да се дође до истине о злом пролећу словеначком. Он је оставио и неку врсту аманета породици да наставе посао који је он започео са братом Владом. Резултат је и одлука да баш његова породица подигне капелицу на стратишту у Камничкој Бистрици.